Nieuws
873718
Nieuws

Eerste teasers productieversie vrijgegeven

Aftellen voor onthulling nieuwe NSX

Het lange wachten is bijna voorbij. Honda trekt op de North American International Auto Show in Detroit op 12 januari het doek van de nieuwe NSX. Dat betekent nog 25 dagen geduld hebben.

Ohio

De verwachtingen van de nieuwe NSX zijn hoog. Op Amerikaanse bodem gaat de supercar in de verkoop als Acura NSX. Voor Europa en Japan krijgt het model een Honda label. De productie vindt echter plaats in één fabriek: het Performance Manufacturing Center in het Amerikaanse Marysville, Ohio. Ook de ontwikkeling vond op Amerikaanse bodem plaats, te weten in Raymond, eveneens gelegen in Ohio. Het design is getekend door de Acura Design Studio in Torrance, Californië.

Intensieve ontwikkelingsjaren

“Na drie intensieve ontwikkelingsjaren kunnen we de supercar onthullen”, zegt Ted Klaus, hoofd ontwikkeling en projectleider van de nieuwe NSX. Klaus liet al eerder weten dat het model “presteert op het niveau van een Ferrari 458 Italia, Audi R8 GT, Porsche 911 en McLaren MP4-12C of zelfs een hoger gepositioneerde sportwagen". Honda vervaardigt de sportcoupé van onder andere aluminium, staal en koolstofvezel. Een open versie wordt overwogen. "We zijn na verloop van tijd van plan de Acura NSX te evolueren", vertelde Klaus eerder.

Drie elektromotoren

De NSX krijgt een V6-motor met twee turbo’s. Geen atmosferische V6-krachtbron dus zoals eerder werd gecommuniceerd. Het gaat om een direct ingespoten V6 twinturbo die in lengterichting gemonteerd wordt. De zespitter wordt gekoppeld aan een vernieuwde DCT-transmissie met dubbele koppeling. De motor werkt samen met drie elektromotoren. In ieder voorwiel is een elektromotor geplaatst die het wiel aandrijft. De derde elektromotor is ondergebracht bij de V6-motor en fungeert als generator. Alle motoren samen drijven via het Sport Hybrid Super Handling All Wheel Drive-systeem (SH-AWD) alle wielen aan.

'Oud' idee

Het idee van een nieuwe NSX ontstond al tien jaar geleden. Maar het project werd door de financiële crisis in de wereld op een laag pitje gezet. Het project werd echter later weer opgepakt toe de economie zich weer herstelde. In de ogen van liefhebbers was dat uiterst positief nieuws. Op de autobeurs in Detroit in 2012 kon de wereld kennismaken met de NSX Concept. In de tussentijd zat Honda niet stil en werd de ontwikkeling voortgezet. Nu de auto productieklaar is, staat de supercar in definitieve productievorm op de autoshow van Detroit begin januari.

Eerste generatie

De eerste generatie NSX kwam in 1990 op de markt. Hij bleef tot 2006 leverbaar. Er zijn dik 18.000 exemplaren gebouwd met een ongeveer gelijke verdeling van Acura en Honda-versies. De productie had in eerste instantie in de Takanezawa-fabriek plaats, maar werd in de laatste fase van zijn carrière verplaatst naar de Suzuka-fabriek.