Nieuws/Binnenland
873723
Binnenland

COLUMN JOSHUA

Joshua tussen de superjachten

Wereldzeiler Joshua van Eijndhoven en zijn Kaapverdische vriendin Katia zeilen door het Carabische Gebied op weg naar het Panama-kanaal, waarna ze de Stille Zuidzee op willen varen. Maar eerst doen ze Antigua aan, waar ze tussen de superjachten belanden. Voor de Telegraaf Vaarkrant houdt de ondernemende  pas afgestudeerde jurist een blog bij.

Een slordige één miljard euro aan superjachten voer de afgelopen week Antigua binnen voor de Antigua Yacht Show. De (super)jachthavens liggen ramvol met miljoenenjachten die hutje mutje naast elkaar liggen aan versierde pontons. De vlaggetjes wapperen vrolijk in de Caribische wind terwijl de bemanning in vol ornaat bij de loopbruggen staat om gasten te verwelkomen. Doel van de show? Superjachten verhuren terwijl de eigenaar niet aan boord is. Prijskaartje? Vanaf één ton tot een slordige miljoen US dollar per week.

Welgesteld volk en jachtagenten flaneren over de versierde pontons en bespreken met vaak typisch accent de verschillende opties. De dresscode is veelal wit. Ik vang een gesprek op van een Britse dame die zich bij haar vriendinnen beklaagt dat het tegenvalt “it is totally not what I expected, I thought Antigua would be more like St. Tropez”. Ik begrijp niet wat die vrouw bezielt want voor ons is het hier een paradijs. Maar goed, wie ben ik? Onderwijl vliegen er regelmatig helikopters over, is er rijkelijk champagne en kaviaar en staan de knapste stewardessen in witte rokjes glimlachend bij de loopbruggen.

Wereldwijd varen er meer dan vijfduizend superjachten rond en jaarlijks boeken duizenden rijken een kerstweekje. De branche is groter dan veel mensen denken. De opgetelde waarde van de superjachten gaat richting honderd miljard euro. Veel van de eigenaars charteren hun jacht om een deel van de miljoenen onderhoudskosten terug te verdienen. Dit gebeurt via een agent die de charter verkoopt. Let wel, de klant krijgt alles op maat; eten, drank, route, activiteiten en meer. Voor een kerstcharter in de Cariben kiest men vaak voor de Britse of V.S. Maagdeneilanden. Duikuitrusting, jetski’s, speedboten en helikopter gaan uiteraard mee aan boord.

Nederland mag trots zijn

Nederland mag trots zijn want het staat internationaal bekend om de bouw van uitstekende superjachten met superjacht bouwers als Holland jachtbouw, De Vries, Amels en Icon. Qua bemanning is Nederland helaas zwaar ondervertegenwoordigd in een vooral door Britten gedomineerde branche. Je moet met een vergrootglas zoeken om Nederlandse bemanningsleden te vinden. Zonde wat het is goed verdienen onder de zon.

Na een paar dagen tussen de monsters slenteren tref ik een pareltje van een jacht waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Een klassieke Swan 55, tweemaster, uit 1975 met een Nederlandse eigenaar en in perfecte conditie. De Swan wordt bemand door een leuk jong stel die Katia en ik nog kennen van vorig seizoen. We praten gezellig bij. De Swan en bemanning nemen tot vier gasten voor een week mee, zeilend rond de eilanden in de Cariben vanaf ongeveer € 2000 per persoon. Dat zijn toch leukere bedragen. Als u interesse hebt, stuur mij een berichtje op Facebook en ik breng u in contact.

Alvast een fijne kerst!

Meer informatie op de website van Joshua en Katia.

Hope zeilt met Carl Stahl Yachting tuigage

Deze blog is verstuurd vanaf mijn Xtreme Districts Iridium Go