Nieuws/Buitenland
873726
Buitenland

EU-parlement pleit voor erkenning Palestina

Het Europees Parlement vindt dat Palestina in principe moet worden erkend als staat. Maar dat moet wel hand in hand gaan met een vooruitgang bij vredesonderhandelingen met Israël. Dat stelde een ruime meerderheid van de EU-parlementariërs woensdag in Straatsburg. Het compromis kwam tot stand na felle debatten de afgelopen tijd.

Veel afgevaardigden vinden het te vroeg om Palestina nu al als zelfstandige staat te beschouwen. Zij spreken wel hun steun uit voor de tweestatenoplossing, waarbij Israël en een onafhankelijk Palestina vreedzaam als buren zouden moeten leven.

De oproep van het EU-parlement heeft symbolische waarde. Alleen staten kunnen andere staten erkennen. Eind oktober was Zweden het eerste West-Europese land dat Palestina officieel als staat erkende.

De PvdA in het EU-parlement steunde het compromis: „Om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen, zijn meer gelijkwaardige machtsverhoudingen tussen de gesprekspartners noodzakelijk. Erkenning van de staat Palestina kan op die manier bijdragen aan een zinvolle hervatting van vredesonderhandelingen met een beter perspectief op een akkoord”, aldus PvdA'er Kati Piri in een verklaring.

Het CDA, de grootste Nederlandse delegatie in het EU-parlement, benadrukt dat het om een voorwaardelijke erkenning gaat. Op geen enkele wijze wordt gesproken over een onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat, stelt de delegatie. Het CDA beschouwt een directe of onvoorwaardelijke erkenning, zoals de Europese Groenen wilden, als onacceptabel en onverstandig.