Nieuws/Buitenland
873751
Buitenland

Vieze lucht in Hongkong na einde protesten

De luchtkwaliteit in Hongkong gaat rap achteruit, nu de politie blokkades van betogers heeft weggehaald. Volgens de Chinese krant South China Morning Post is de afgelopen dagen steeds meer fijnstof gemeten, nu auto's weer kunnen rijden over de voorheen bezette wegen.

Met name studenten demonstreerden bijna 2,5 maanden in de stad. Ze blokkeerden wegen om hun pleidooi voor meer democratie kracht bij te zetten. In de afgelopen week werden de blokkades opgeruimd.

Volgens Kwong Sum-yin, de directeur van het Clean Air Network, hebben de betogers „perfect laten zien wat het nut is van voetgangerszones”. „We hoeven nu niet terug te gaan naar de normale toestand met volle wegen en vieze lucht.”

De luchtkwaliteit in Hongkong voldoet met grote regelmaat niet aan de richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarom zijn er wel voetgangerszones, maar te weinig, vinden milieuorganisaties. „Na zo'n positieve uitwerking van de onverwachte autovrije zones, kan de regering niet wegkijken”, aldus Kwong.