Nieuws/Binnenland
873774
Binnenland

Beurs voor reislustige student

Onderwijsminister Jet Bussemaker stelt komend jaar, samen met hogescholen en universiteiten, 768 beurzen beschikbaar voor Nederlandse studenten die een deel van hun studie in het buitenland willen doen. Voor buitenlandse studenten die een volledige studie in Nederland volgen, zijn er ook 768 beurzen om in ons land te besteden.

Dat heeft ze woensdag laten weten. „Als je op jonge leeftijd een tijdlang je vertrouwde omgeving achter je laat om in een andere cultuur, maar in elk geval in een wildvreemde omgeving, te studeren, verrijkt dat je onmiskenbaar.” Ook groeien de kansen op werk.

Andersom werkt het ook, zegt ze. „Buitenlandse studenten die hierheen komen verrijken op hun beurt onze samenleving. En dan heb ik het niet eens over de opbrengsten als we de buitenlandse bollebozen na hun studie weten vast te houden. Het CPB heeft berekend dat dit de schatkist elk jaar netto 740 miljoen euro kan opleveren.”

Nederlandse studenten krijgen 1250 euro voor een periode in het buitenland, buitenlandse studenten die hier een hele studie komen doen 5000.

Niet iedere avonturier kan zich aanmelden: universiteiten en hogescholen gaan zelf studenten selecteren.