Nieuws/Buitenland
873799
Buitenland

EU-Hof schrapt Hamas van terreurlijst

De Palestijnse islamitische groepering Hamas moet van de Europese lijst met terroristische organisaties. De beslissing van de EU-landen om Hamas op de terreurlijst te zetten, is niet volgens de juiste procedure genomen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie woensdag.

Het hof oordeelt dat het besluit werd genomen op basis van „aantijgingen in de pers en op internet” en niet op basis van „onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden”. Het EU-hof benadrukt dat het puur om procedurele gronden deze beslissing neemt.

Desondanks blijven de tegoeden van Hamas in Europa nog zeker drie maanden bevroren. De EU-lidstaten hebben zo extra tijd om een meer onderbouwde beslissing te nemen. Ook zouden ze in beroep kunnen gaan. Hamas staat sinds 2001 op de EU-terreurlijst.

Israël wil dat graag zo houden. Premier Benjamin Netanjahu riep de EU woensdag op de groepering op de lijst te houden. „We verwachten dat ze Hamas meteen terugzetten op de lijst. Hamas is een moorddadige terroristische organisatie met in haar handvest de vernietiging van de staat Israël”, aldus de regeringsleider.