Nieuws/Binnenland
873805
Binnenland

'Erkenning stad als aardbevingsgemeente'

Minister Kamp van Economische Zaken moet de stad Groningen zo snel mogelijk erkennen als aardbevingsgemeente. Dat is cruciaal voor de economische en sociale continuïteit van de stad. Dat zei waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen woensdagochtend in reactie op het gasbesluit.

De provincie Groningen telt nu negen aardbevingsgemeenten, die aanspraak kunnen maken op de 1,2 miljard euro voor het verstevigen en versterken van woningen en gebouwen. De stad Groningen, waar eind september een beving van 2,8 werd gevoeld, hoort daar niet bij. „Alle belangrijke gebouwen in de stad waar veel mensen komen, zoals ziekenhuizen, scholen en politiebureaus, moeten zo snel mogelijk worden versterkt om de veiligheid van Groningers te garanderen”, zegt Vreeman. Groningen wil daar geld voor zien van de NAM en het Rijk. Bedragen noemt de burgemeester niet.

Commissaris van de Koning Max van den Berg zegt positief te zijn over het besluit de gaswinning in 2015 terug te schroeven tot 39,4 miljard kuub. „Dat kan van betekenis zijn voor de problematiek waar we hier mee kampen.” Of het genoeg is om een gang naar de Raad van State te voorkomen, kan hij nog niet zeggen.

De Groningse bestuurders zijn niet onder de indruk van het voornemen om volgend jaar duizenden woningen te verstevigen. Het geld is er en de capaciteit ook, maar er is nog geen manier gevonden om de aanpak te organiseren, merkte Van den Berg op.

De Groningse bestuurders gaan woensdag opnieuw met minister Kamp om de tafel. Ze willen dat er een speciaal programma komt voor de stad.