Nieuws/Buitenland
873814
Buitenland

'Geen waarneembare dreiging bioscopen VS'

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft geen aanwijzingen voor een mogelijke terreuraanslag op een bioscoop of theater waar de film The Interview zal worden vertoond. Dat zeggen ingewijden van het ministerie tegen het blad Fortune. Bedreigingen met aanslagen als de film over de fictieve moord op de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un wordt vertoond, hebben al wel voor veel ophef gezorgd in de Verenigde Staten.

„We analyseren nog de geloofwaardigheid van deze uitlatingen. Maar op dit moment is er geen overtuigende informatie voor een actief complot tegen bioscopen”, stelde de functionaris. „Zoals altijd zal het ministerie van Binnenlandse Veiligheid indien nodig zijn veiligheidshouding aanpassen om het volk te beschermen.”

'Op hoogte van dreigementen'

De waarschuwing de film niet te vertonen wordt door de FBI serieus genomen. „De FBI is op de hoogte van de dreigementen en gaat verder met haar onderzoek naar de cyberaanval op Sony”, aldus een woordvoerster. De bedreigingen zijn vermoedelijk door de hackers achtergelaten die zich ook toegang hadden verschaft tot de databases van Sony en de inhoud daarvan hebben gelekt.

De première van The Interview van donderdag in New York is afgelast. Bioscopen elders in de VS krijgen van de distributeur van de film (Sony) alle vrijheid de film niet te vertonen. Het was de bedoeling de film op eerste kerstdag in de bioscopen te hebben. De première afgelopen week in Los Angeles verliep overigens zonder incidenten.

Eerdere bedreiging

In 2012 kreeg Sony ook al bedreigingen binnen over de film Zero Dark Thirty, over de liquidatie van Osama bin Laden. De film kwam evenwel zonder noemenswaardige incidenten in de bioscopen. De dreiging rond The Interview is volgens The New York Times echter van een ander kaliber. Met de woorden „herinner je je 11 september 2001” krijgen mensen de waarschuwing weg te blijven van bioscopen waar de film wordt vertoond. Mensen die vlakbij wonen krijgen het advies hun huis te ontvluchten.

Een schietpartij in een bioscoop in Aurora in de staat Colorado waarbij twee jaar geleden twaalf mensen omkwamen en zeventig gewonden vielen, maakt het veiligheidsgevoel bij Amerikaanse bioscoopbezoekers er ook niet beter op.