Nieuws/Binnenland
873817
Binnenland

Den Haag

Koninklijke kerst

Den Haag wil zich gaan profileren als dé kerststad van Nederland. Maar wel op geheel eigen wijze, in stijl. 'Boeren, burgers en buitenlui' zijn welkom, maar de donkere dagen voor oudjaar krijgen een koninklijk tintje mee.

Onder de noemer Koning Winter Den Haag pakt de hofstad deze decembermaand uit: vele twinkelende lichtjes, een route langs oogverblindend versierde winkel-etalages, een reuzenrad op de Grote Markt én voor het eerst in lange tijd weer een grote kerstmarkt. En wel op een bijzondere locatie: langs de Hofvijver.

„Den Haag heeft ambitie om Dé Kerststad van ons land te worden. Dit jaar is de eerste aanzet met een markt van vijf dagen, van 12 tot 21 uur. Volgend jaar misschien langer, uitgebreider en op meer plaatsen in de stad”, dagdroomt organisator Heino Walbroek van de Royal Christmas Fair. „Een marktevenement op Duitse leest. De hofstad, als internationale stad van Vrede en Recht, stad van ons koninkrijk, is hiervoor toch ook de plek bij uitstek?”

 

 

Diamant

Staand op de statige plek waar van 17 tot en met 21 december de kerstmarkt komt, valt niet te ontkennen dat het plaatje perfect klopt. Historie, heden en toekomst komen samen. Hier, naast kasteel Binnenhof, speelde het Haagse hofleven zich honderden jaren geleden af. Wie kent niet het verhaal van de hofdame van gravin Margaretha van Kleef die in april 1394 een diamant in het water van de Hofvijver verloor? Graaf Albrecht van Beieren liet de vijver helemaal leeglopen, wat uitliep op een catastrofe met veel schade. De geschiedenis vertelt niet of de edelsteen teruggevonden werd.

Maar deze maand zit het water boordevol schitterende diamantjes, de weerspiegelende kerstlichtjes in het water laten de geschiedenis herleven. In combinatie met de statige bomen en de kasteelachtige achtergrond van het Binnenhof moet dit de plek zijn om op de koudste en somberste dagen van het jaar weer verwarmd te worden. „Je slentert langs de standhouders, hoort kinderkoren kerstliedjes zingen, storytellers mooie verhalen vertellen en onderweg krijg je warme Glühwein en Flammkuchen in je handen gedrukt. Van top tot teen opgaan in de kerstsfeer.”

Graag had Walbroek karakteristieke houten kersthuisjes neergezet, bekend van de buitenlandse markten, maar dat was nog te hoog gegrepen. „Het worden nu prachtig versierde pagodetenten. Er zijn ruim zestig standhouders, heel divers. Ze verkopen sieraden van kurk, rendierhuiden, foute kersttruien, rendier geweien, schapenvachten en handgemaakte kerstchocolade.”

 

 

De ‘busladingen toeristen’ komen niet alleen voor de markt, dat snapt Walbroek ook wel. „Maar we bieden het totaalplaatje. Kunstsnuiven in het Mauritshuis, rondneuzen op het Binnenhof, of zelfs uitwaaien en heerlijk eten aan het Haagse strand; Scheveningen.”

Verborgen

Ondergedompeld in de ‘kerstmarktsfeer’ winkelen wij koninklijk verder in het Hofkwartier. In het gebied rond Paleis Noordeinde werden de kronkelende sfeervolle en chique straatjes van oudsher bevolkt door ambachtslieden, de kunstenaars en de notabelen. Achter de oude gevels uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn nog steeds de binnentuinen, steegjes en kerken verborgen.

Minder verscholen, aan Prinsestraat 70 vinden wij WWen van de jonge creatieve onderneemster Wendeline Veldhuis. De noemer modezaak doet de winkel tekort, want naast trendy kleding zijn er originele tassen, schoenen, accessoires en cadeautjes te vinden. Eigenlijk een mix van alles wat Wendeline zelf leuk vindt. WWen doet jaarlijks mee aan het event ‘TINK Amazing Shop Windows The Hague’, een spectaculaire etalagewedstrijd met als thema dit jaar ‘Snow White’.

Mooiste etalage

Zeventig winkeliers steken elkaar naar de kroon om de mooiste etalage in de stad te bezitten, met als kritische jury de bezoeker die door een speciale TINK-route alle etalages keuren kan. Het exemplaar met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Stemmen kan via de website: www.tinkthehague.com

 

 

Voor Wendeline een spannende tijd: een creatief en inventief denkproces komt tot uiting in haar twee sprookjesetalages. „Ik houd van grapjes, dubbele lagen. Niet alles hoeft gelijk duidelijk te zijn. Dat maakt het spannend en telkens vernieuwend”, zo beschrijft Wendeline haar methode. „Het is voor mij een sport om het zo low budget mogelijk voor elkaar te krijgen. Voor decoraties struin ik alles af. Zo heb ik een glazen appel bij mijn moeder meegenomen en via marktplaats voor 7 euro een rode poef in de vorm van een appel.” Achter het ene raam is het onderwerp ‘De verleiding was té groot’, met rode (appel)accessoires terwijl aan de andere kant ‘En sneeuwwitje droomde over…’ centraal staat met spiegels en glaswerk. „Precies het gevoel dat klanten hebben als ze onze winkel binnenstappen: veel verleidingen.”

Bier

Om bij te komen van alle royale verleiding is het goed om even de rust te zoeken bij de bierbrouwende broeders van Brouwerij Haagsche Broeder in de Oude Molstraat of de bewoners van het stadsklooster aan het Westeinde 101. De laatste dagen van het jaar (21, 22, 27 28, 29 december en 3 en 4 januari, open van 13 tot 16 uur) heeft broeder Frans Wils van het laatstgenoemde klooster een klein deel van zijn duizend en één kerststallen in de binnentuin tentoongesteld. „Kerst is een feest van mensen dichter bij elkaar brengen, verbinding door geloven heen”, aldus de hoffelijke broeder die zijn deuren wijd open zet. „Dat gebeurt ook tijdens alle andere kerstactiviteiten, maar de stallen laten wel de essentie van het feest zien. Niet alleen warm en feestelijk, maar ook armoede en de verschrikkingen van kindermoordenaar Herodes. De Koning werd geboren in een stal.”

 

 

Reiswijzer:

www.denhaag.com

www.koningwinterdenhaag.nl

www.haagshofkwartier.nl

www.stadskloosterwesteinde.nl

 

Kerstmarkten

Duitsland is in trek, maar veel Nederlandse steden doen steeds beter hun best de kerstshopper naar hun stad te trekken. Maastricht (t/m 30 dec.), Valkenburg (t/m 23 dec.), Groningen (20 en 21 dec.) Dordrecht en Haarlem (beide 13 en 14 dec.) slagen daar aardig in. Op www.kerstmarkten.nl is een goed overzicht te vinden.