Nieuws/Binnenland
873819
Binnenland

Een skijuweel, twee werelden

Wintersporten in Auffach-Alpbach

De levenswijsheid, met gotische krulletters gesneden in een houten schild boven de bar van de Gipfelhütte, hoog in het Tiroolse skigebied Wildschönau (ook wel Ski Juwel genoemd), vertelt welbeschouwd het hele verhaal. Wir leben unter einem Himmel, aber nicht alle haben denselben Horizont. Met z’n allen onder dezelfde sterrenhemel, maar als ’t er op aan komt hartstikke verschillend… En zo is het in dit skigebied ook.

Ergens links in de diepte ligt Auffach, dorp van bescheiden noeste werkers en aangename eenvoud. En rechts in de diepte Alpbach, met z’n imponerende internationaal congrescentrum en voornamelijk houten gebouwen, verkozen tot ’Mooiste dorp van Oostenrijk’ en dus met een bevolking behept met een redelijk ontwikkeld gevoel van eigenwaarde. In vervlogen tijden kwamen ze tijdens dorpsfeesten wel eens bij elkaar, de Auffachers en de Alpbachers, maar niet bepaald in opperste kameraadschap. Liepen ze gedreven door traditie twee uur bergop, bergaf over de Höseljoch, om bij de buren de boel te verzieken door van alles en nog wat te roven, bij voorkeur vrouwen. Maar ook hier, in dit tamelijk tijdloze Tiroolse paradijs, zijn de wetten van de marketing doorgedrongen: wie wintersportgasten wil ontvangen, moet steeds meer te bieden hebben. Meer kilometers pistes, bovenal.

Tocht van Auffach-Alpbach

Elf jaar is er gebakkeleid over de verbinding, die een skitocht van Auffach naar Alpbach en vice versa mogelijk moest maken. De burgemeester van Alpbach was mordicus tegen. In zijn verkiezingsprogramma stond als vlijmscherp speerpunt: ’Ons Alpbach in één skigebied met Auffach, over mijn lijk!’ Ging de enige journalist van Auffachs sufferdje twaalf jaar geleden ook nog schrijven dat de zaak reeds was beklonken. Om z’n verhaal kracht bij te zetten plaatste hij er een kaart van het nieuwe skigebied bij, met een vette streep op de plek waar de verbindingslift moest komen.

De grondeigenaren wisten van niks. Het rumoer galmde nog jarenlang na door het dal. Maar inmiddels is de pastoor zelf eraan te pas gekomen om De Verbinding Gods zegen te schenken. Auffach (inclusief het gebiedje van Niederrau bereikbaar per bus) telt 75 kilometer pistes, Alpbach 70, samen dus 145 kilometer en de computer dient als Big Brother. Skiet een gast uit Auffach in Alpbach, dan meldt een chip dat en andersom ook. De verrekening geschiedt automatisch, want op nieuwe trammelant over geld zit niemand te wachten.

De onderlinge spot is er nog altijd, maar minder bijtend dan voorheen. Tijdens een stop halverwege een van de vele aangename pistes wijst Michael, skileraar uit Auffach, naar een collega uit Alpbach. „Kijk, die kereltjes uit dat dorp, herken je meteen. Ze komen nauwelijks boven de sneeuw uit.” Vermaard is de Auffacher grap: in Alpbach hebben ze een alternatief voor schansspringen gevonden. Van de stoeprand af.

 

Tirools sfeertje

In hotel Auffacher Hof gaat het speelse gesteggel tussen de dorpelingen grotendeels voorbij aan Sigmund Stochmayr, gastheer van geboorte, wars van ijdeltuiterij en dientengevolge levend symbool van Auffach. „Ach, die verbinding”, zegt hij. „Prima hoor, maar we zijn er niet van afhankelijk. Schei toch uit man, alles moet altijd maar groot, groter, grootst. Laten we alsjeblieft gewóón blijven doen, aan deze kant van het dal. Je moet bij ons niet aankomen met hoge prijzen en dat willen we graag zo houden.”

Zijn hotel ademt met zijn vier sterren grandeur uit, maar de eenvoud wint. Vooral als de baas zelf ’s morgens in alle vroegte eitjes staat te bakken voor de gasten. Twee maanden deed hij het niet. Beviel hem slecht. Dus staat hij weer iedere ochtend om zes uur met een wit schort achter de pannen. Niet dat de vooruitgang volledig aan hem is voorbijgegaan. Toen hij 34 jaar geleden met Hof begon, was ’t een simpel pension. Inmiddels zijn er vier verdiepingen bijgekomen, zonder dat het gemoedelijke Tiroolse sfeertje is verdwenen.

Goedkoop

De Stochmayrs hebben ook een boerderij met zeventig stuks vee en dus eigen vlees en verse zuivelproducten. „Alles in onze keuken komt gewoon uit Tirol. En wat zou ik in vredesnaam met een zwembad voor de deur moeten? Grootheidswaanzin heeft het toerisme aangevreten. Het klinkt gek, maar de eurocrisis heeft ons in Auffach goed gedaan. Hoe minder de mensen te besteden hebben, hoe beter ze de weg naar ons dorp weten te vinden.”

Daar is vakbroeder Sebastian Fill van Gasthof Platzl het roerend mee eens. „Als ze in Europa zouden leven zoals wij in Auffach, dan wás er helemaal geen crisis.” Het dorp heeft 810 inwoners, een muziekkorps, een houtsnijmuseum, een kerk en een schooltje. En een prachtig skigebied, bereikbaar met de in het hart van Auffach gelegen kabelbaan. „We móesten groter worden, om niet terug te hoeven naar de tijd dat we niets hadden”, zegt Sebastian Fill. „En ik moet toegeven: het is fijn dat de zon ook bij ons is gaan schijnen. Als we maar wel onszelf kunnen blijven.”

Reiswijzer Auffach

Auffach in het gebied Wildschönau ligt op 860 meter en is per auto prima bereikbaar. Via München richting Kufstein en dan bij Wörgl rechtsaf de bergen in. Ook vliegend is het skigebied makkelijk toegankelijk. In de buurt liggen de luchthavens van München en Inssbruck. Het skigebied (650-2025 meter) is vooral geschikt voor gezinnen. De après-ski is gezellig, maar rustig. De meeste afdalingen zijn ’pittig’ rood.

 

Rodelen in Auffach

Aanrader tijdens een wintersportvakantie in Auffach is een rodeltocht naar Thierbach. Het eerste stuk over de pistes van Wildschönau zit je nog enigszins met samengeknepen billen op het sleetje, vanwege de hobbels en de snelheid, maar zodra de afslag naar links is genomen, kom je in een compleet andere wereld, met als hoogtepunt het eindstation: Thierbach. Een doodstil rustiek dorpje met 120 inwoners.

Het schooltje kende onlangs een spectaculaire stijging van het aantal leerlingen: honderd procent meer kinderen. Van zes naar twaalf. Thierbach is bekend om z’n opstand tegen Napoleon. Er is sinds die tijd ogenschijnlijk weinig veranderd. Hoewel, achter de contouren van een prachtige klassieke boerderij werkt een internationaal vermaarde autotuner. Zijn bekendste klant is Silvester Stallone. Iets minder snel dan met Stallones bolides keert de rodelaar terug in Auffach. Per ’boemeltreintje’ op wielen.

Skigebied Wildschönau

Het hoogdal Wildschönau (Ski Juwel) herbergt de vier kerkdorpen Niederau, Oberau, Thierbach en Auffach. Sinds de opening van de verbindingslift is ook Alpbach aan de andere kant van de bergkam bereikbaar.

Voor de 145 kilometer aan goed geprepareerde pistes zijn 47 liften aangelegd.

Er zijn brede pistes voor de ontspannen skiërs en superzware afdalingen voor de ’profs’. Ook aan snowboardparken geen gebrek.

Het seizoen loopt van midden december tot april.