Nieuws
873821
Nieuws

Transport loopt vooruit op economisch herstel

De transport- en logistieksector zal het vrachtvolume in 2015 naar verwachting met ruim 2% zien groeien. Daarmee reageert de sector zoals vaker procyclisch op het economisch herstel. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een rapport dat vrijdagochtend wordt gepubliceerd.

De logistieke dienstverlening trekt volgend jaar sterk aan en ook het luchtvervoer blijft stevig groeien.

Wegtransport

Het vrachtvolume op de weg zal naar verwachting met 1,6% stijgen, de omzet met 2,5%. Dat is vooral te danken aan bouwgerelateerd vervoer en vervoer van consumentengoederen.

Droge lading

De binnenvaartomzet steeg vanaf eind 2013 weer. De overcapaciteit, of 'droge lading' wordt verlicht door een groeiende kolenstroom naar Duitsland en meer vraag naar containervaart.

Voor 2015 verwacht ING een lichte volume- en omzetstijging, maar de sterk gedaalde olieprijs zorgt voor een grote onzekerheidsfactor.

Lucht

Vooruitlopend op de economische verbetering en behoefte aan snelheid veerde het luchtvervoer in 2014 sterk op. De groei valt in 2015 terug, maar deze zal naar verwachting nog 3% zijn.

Logistieke diensverlening

Het volume van logistieke diensverleners zal in 2015 met 2,9% groeien, opslag stijgt het sterkst. Dat komt door de groei in Nederlandse import en export en de consumptiegroei.