Nieuws/Binnenland
873823
Binnenland

Dijsselbloem verwacht oplossing zorgconflict

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht dat het kabinet een uitweg vindt voor het conflict dat is ontstaan door het sneuvelen van de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in de Eerste Kamer. „Vast en zeker”, zei de PvdA-minister woensdag toen hem werd gevraagd of hij verwacht dat het gaat lukken eruit te komen.

Volgens zijn partijgenoot vicepremier Lodewijk Asscher wordt er gewerkt aan een oplossing. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei dat er „zo snel mogelijk” oplossing moet worden gevonden voor het probleem. Maar dat heeft „even tijd nodig”, voegde hij eraan toe.

De zorgwet sneuvelde dinsdag in de Senaat door een tegenstem van drie PvdA-dissidenten. PvdA-leider Diederik Samsom probeert hen woensdag over te halen de wet alsnog te steunen als die opnieuw wordt ingediend. Lukt dat niet, dan dreigt er een kabinetscrisis, vrezen betrokkenen. Schippers zou niet verder willen als er geen oplossing komt die voor haar bevredigend is.

Tegenstemmers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst vinden dat door het voorstel van Schippers de zorgverzekeraars te veel macht krijgen. Door de wet zou onder meer de vrije artsenkeuze van patiënten worden beperkt.