Nieuws/Binnenland
873845
Binnenland

VVD: aanpassen fraudewet te rigoureus

De aanpassingen in de wet om fraude met uitkeringen te bestrijden zijn „te rigoureus”. VVD-Kamerlid Anoushka Schut zei dat woensdag in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Die maakte dinsdag bekend dat hij de wet wil versoepelen. Daarvoor bestaat ruime steun in de Tweede Kamer, maar regeringspartij VVD ligt dwars.

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zijn de liberalen „ziende blind en horende doof”, omdat Asscher met zijn aanpassingen komt na een rechterlijke uitspraak. Maar volgens Schut is aan die uitspraak van de Centrale Raad van Beroep - de hoogste rechter in de sociale zekerheid - wel een mouw te passen.

De fraudewet regelt de sancties voor misbruik in de sociale zekerheid. Volgens een groot deel van de Kamer straft de wet mensen die per ongeluk vergissingen begaan, terwijl de 'echte boeven' vaak de dans ontspringen. Ook de Nationale ombudsman had onlangs scherpe kritiek op de wet.

Asscher wil nu dat uitkeringsinstanties en gemeenten bij overtredingen met uitkeringen voortaan meer letten op de ernst van de overtreding en op de omstandigheden. De VVD vindt het goed dat mensen die zonder opzet een foutje maken niet gestraft worden. Maar volgens Schut gaan de versoepelingen van Asscher te ver.

CDA en D66 kaartten de problemen met de fraudewet al een jaar geleden aan. Ook de PvdA heeft bezwaren tegen de wet, die dateert uit de vorige kabinetsperiode. De PvdA, destijds in de oppositie, stemde toen tegen.