Nieuws/Binnenland
873862176
Binnenland

Uit China bestelde ov-bussen staan alweer stil

De elektrische bussen uit China rijden onder de naam Rrreis door de provincie.

De elektrische bussen uit China rijden onder de naam Rrreis door de provincie.

APELDOORN - De in China en Hongarije geproduceerde Build Your Dreams-bussen van vervoerder Keolis zijn een maand na aanschaf al in werkstaking gegaan. De elektrische bussen houden er soms tijdens de dienstregeling op de weg prompt mee op. De uitbesteding van de bussen, deels gemaakt in de Chinese stad Hangzhou, werd afgelopen jaar fors bekritiseerd.

De elektrische bussen uit China rijden onder de naam Rrreis door de provincie.

De elektrische bussen uit China rijden onder de naam Rrreis door de provincie.

De bussen rijden onder de naam Rrreis sinds 13 december rond in de provincie Gelderland en Overijssel. Een aantal bussen viel door batterijproblemen op de route stil, terwijl reizigers onderweg waren. De chauffeurs konden niet verder rijden. Ook de verwarming kampt met problemen, bevestigt een woordvoerster van Keolis woensdag aan De Telegraaf. „Als het voorkomt dat een bus stilvalt dan zetten wij direct vervangend vervoer in.”

In totaal liet het busbedrijf 246 voertuigen van BYD uit Hongarije en China overkomen. Onder meer de Gelderse PVV was mordicus tegen, ook waren er vermoedens van fraude. De provincie moest uitleggen waarom Keolis de elektrische bussen niet bij een Nederlands bedrijf liet bestellen, omwille van de eigen werkgelegenheid. Bovendien ligt China internationaal onder druk vanwege mensenrechtenschendingen en dwangarbeid in kampen voor Oeigoeien, een moslimminderheid. Human Rights Watch heeft woensdag 2020 ’een afgrijselijk jaar’ voor de mensenrechten in China genoemd. Keolis meldt desgevraagd dat de bussen uit de stad Hangzhou komen. Het verdere productieproces is de vervoerder onbekend.

De denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) brengt BYD in een rapport in verband met dwangarbeid door Oeigoeren, net als tientallen andere grote bedrijven. Build Your Dreams ontkende dat destijds.

Opstartproblemen

Keolis spreekt van opstartproblemen en een mogelijke fout in de software. Een woordvoerster gaat niet in op aantallen, maar zegt dat ’de meeste bussen’ het wel doen. „Realiteit is dat als je zo’n grote verandering doorvoert het onwaarschijnlijk is dat alles vanaf de eerste minuut vlekkeloos verloopt. We hadden gehoopt afgelopen weekeinde te ontdekken waar het precies om gaat. We werken er dag en nacht aan.”

De bus is zo’n twaalf meter lang, kan zonder opladen 250 kilometer ver komen en tikt maximaal de 70 km per uur aan.