Nieuws/Binnenland
873866830
Binnenland

Pater Theo overleden

Theo Vlugt

Theo Vlugt

Nijmegen - In verzorgingshuis Aqua Viva in Nijmegen is zondagochtend de Amsterdamse jezuietenpater Theo Vlugt op 91-jarige leeftijd overleden. Pater Theo was een bekende bij de lezers van De Telegraaf. Meer dan een halve eeuw zette hij zich met ware doodsverachting in voor de jeugd in het door oorlogen verscheurde Libanon.

Theo Vlugt

Theo Vlugt

In de hoofdstad Beiroet hield hij, ondanks de telkens weer oplaaiende conflicten, tientallen jaren een lagere school aan de gang. Ook was hij de onverschrokken aalmoezenier van ruim een kwart miljoen buitenlandse dienstmeisjes, die in het land door hun Libanese werkgevers, zoals hij zei, ’dikwijls hopeloos beroerd’ worden behandeld.

De hele Libanese burgeroorlog lang moest hoofdonderwijzer Theo het onbegrijpelijke conflict desgevraagd telkens weer uitleggen in De Telegraaf. Op de ochtend dat hij constateerde dat steeds meer kinderen met plastic zakken om hun voeten naar school kwamen, omdat ouders in de oorlogseconomie schoenen niet meer konden betalen, riep hij De Telegraaf erbij. Hij startte een geruchtmakende inzamelingsactie die ruim drie miljoen opbracht, waardoor alle schoolkinderen in heel Libanon schoenen kregen uit Nederland.