Nieuws/Binnenland
873888
Binnenland

'Jeugdzorg in gevaar'

De broodnodige verbetering van de jeugdzorg loopt gevaar door alle haast met de decentralisatie. Die gaf zoveel drukte, dat alleen het hoogst noodzakelijke nog is gedaan.

Dat schrijft de onafhankelijke commissie die de hervormingen in de jeugdhulp in de gaten houdt in haar laatste advies, dat vandaag wordt gepresenteerd. De zorg voor kinderen die nu hulp krijgen is per januari gegarandeerd, stelt de commissie onder leiding van Leonard Geluk, maar het is de vraag of dat ook het hele jaar zo blijft.

Staatssecretarissen Van Rijn (Volksgezondheid) en Teeven (Veiligheid en Justitie) maakten anderhalve week geleden bekend dat alle contracten tussen gemeenten en jeugdzorginstellingen gesloten zijn. Maar Geluk ziet dat veel van die contracten maar weinig om het lijf hebben. Zo zijn er vaak geen afspraken over het aantal behandelingen, of zelfs de prijs die per behandeling gerekend mag worden.

Vanaf 2016 moeten de gemeenten 7 procent bezuinigen op het budget voor jeugdhulp. Het was de bedoeling dat dit zou gebeuren door de zorg te vernieuwen. Wanneer een kind sneller geholpen wordt, is de kans groot dat veel duurdere en zwaardere hulp voorkomen kan worden.

Voor die vernieuwing hebben veel gemeenten alleen weinig tijd, vreest Geluk. Bovendien moeten ze daarvoor samenwerken met de zorginstellingen. Die zijn echter vooral bezig om hun bedrijf overeind te houden. Door het slepende inkoopproces weten ze niet hoeveel werk ze nog hebben, en ze zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk opdrachten binnen te halen. Gemeenten hebben daarentegen de opdracht zo zuinig mogelijk te werken. Deze frictie kan vernieuwing in de weg staan, waarschuwt de commissie.