Nieuws/Binnenland
873924
Binnenland

Vrije artsenkeuze heeft een keerzijde

Iedereen houdt het recht om zelf zijn arts uit te kiezen, nu de Eerste Kamer tegen een plan stemde om die in te perken. Dat is duidelijk, maar er komen wel een hoop onzekerheden voor terug.

Mag de nieuwe budgetpolis wel? Moet er worden gesnoeid in het basispakket? Minister Schippers (Volksgezondheid) haalde gisteren bakzeil in de Eerste Kamer, omdat drie senatoren van de PvdA principiële bezwaren hebben tegen haar plan om zorgverzekeraars meer macht te geven bij het inkopen van zorg.

Machtige verzekeraars

Ze zijn vooral tegen het schrappen van wat de ’hinderpaal’ voor patiënten heet. Die is bij de invoering van het zorgstelsel bedacht om een barrière op te werpen tegen al te machtige verzekeraars, die klanten kunnen dwingen te kiezen voor bepaalde artsen.

In de praktijk geldt nu dat de verzekeraar ongeveer driekwart van de rekening van een operatie moet betalen, ook al heeft de arts geen contract. De afgeschoten wet zou zorgen dat verzekeraars slechte of te dure artsen niet meer hoeven te betalen. „Maar de kwaliteitscriteria zouden pas na het aannemen van de wet komen. Dat is voor mij onverteerbaar”, zegt PvdA-senator Linthorst, een van de drie dissidenten.

Budgetpolissen

Sommige zorgverzekeraars hadden vooruitlopend op de verandering al nieuwe budgetpolissen gepresenteerd, waarbij slechts de helft van de zorg in een niet-gecontracteerd ziekenhuis hoeft te worden vergoed. Patiënten kunnen dan maar in een klein aantal ziekenhuizen terecht.

Of dit na gisteren nog mag, is een vraag die pas in rechtszaken zal worden beantwoord.Schippers wilde de wet alleen niet uitstellen tot deze details duidelijk zijn, omdat ze akkoorden sloot met de sector over kostenbesparing op allerlei terreinen, oplopend tot 1 miljard euro per jaar.

Plichten voor zorgverzekeraars

Daar maakte de grotere inkoopmacht deel van uit, ook al had de bewindsvrouw geen politieke toestemming. Die kreeg ze van de zomer toch van de constructieve oppositie.

Maar nu gooit coalitiepartner PvdA roet in het eten. Dankzij wijzigingen die het parlement doorvoerde, zouden verzekeraars ook veel meer plichten krijgen, bijvoorbeeld eerlijker informatie geven over hun werk. Ook het persoonsgebonden budget werd e rin geregeld. Dat moet nu in een noodwet, vindt de Tweede Kamer.