Nieuws/Buitenland
873946
Buitenland

Eerste ronde Griekse presidentsverkiezingen

Het Griekse parlement begint woensdag met de verkiezing van een nieuwe president. Als op 29 december geen nieuw staatshoofd is gekozen, moeten er parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Binnen de Europese Unie worden die met angst afgewacht, omdat volgens de peilingen de radicaal-linkse partij Syriza de grootste partij in de volksvertegenwoordiging zou worden.

Partijleider Alexis Tsipras van Syriza wil breken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland de afgelopen jaren met financiële infusen in leven hebben gehouden.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is woensdag om 18.00 uur. De enige kandidaat is de vroegere eurocommissaris en minister Stavros Dimas (73), die door de regeringscoalitie naar voren is geschoven. De verwachting is dat hij de benodigde tweederdemeerderheid van 200 van de 300 parlementariërs niet haalt. Dan volgt een tweede ronde op 23 december, waarbij de kandidaat eveneeens 200 stemmen moet behalen. In de derde ronde, op 29 december, zijn 180 stemmen voldoende. Krijgt niemand dan dat aantal stemmen, volgen er vervroegde parlementsverkiezingen.