Nieuws/Binnenland
873966
Binnenland

Meeste wiet voor export gekweekt

Wiet van Nederlandse bodem wordt voor het overgrote deel geteeld voor de export. Tot wel 95 procent van de Nederlandse cannabis gaat naar buitenlanders.

De totale legalisering van de drugs in Nederland zal de criminaliteit eromheen dus niet oplossen, boeven blijven immers illegaal kweken voor de export. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag naar de Kamer stuurt.

De conclusie is een tegenvaller voor de voorstanders van de regulering van wietteelt, die zich steeds luider laten horen. Een veelgehoord argument van de voorstanders is dat legalisering de criminaliteit en andere misstanden rondom de teelt zou oplossen. Die vlieger gaat echter niet op als criminelen blijven kweken voor het buitenland.

De onderzoekers van het WODC zeggen dat jaarlijks tussen de 231 en 573 ton cannabis geëxporteerd wordt. Omdat het moeilijk vast te stellen is hoeveel wiet er precies gekweekt wordt, zijn de marges groot. Naar schatting is 86 tot 95 procent van alle in Nederland gekweekte cannabis voor de export.

Coffeeshops

Bij deze cijfers wordt de verkoop aan buitenlanders in Nederlandse coffeeshops ook tot de export gerekend. Als je die handel niet meerekent, zijn de cijfers iets lager. Dan is maximaal 91 procent ’exportwiet’.

„Regulering van de teelt lost dus de criminaliteit niet op”, zegt een woordvoerder van Opstelten. De VVD-bewindsman is, als verklaard tegenstander van de legalisering van drugsteelt, verheugd met de uitkomsten. Burgemeesters in het land en ook coalitiepartner PvdA blijven bij de minister hameren op de regulering van wietteelt. Hij wijst het echter keer op keer af.

Een aantal steden liet gisteren weten dat ze experimenten met gedoogde teelt toch door wil zetten. Opstelten zegt dat hij ervan uit gaat dat deze gemeenten zich aan de wet zullen houden. „Anders zullen ze het OM ook tegenover zich vinden”, zegt zijn woordvoerder.