Nieuws/Binnenland
874032
Binnenland

Spanning loopt op rond stemming zorgpolis

Het leek een gelopen race, maar de spanning in de Senaat loopt dinsdag flink op rond de stemming over de komst van een nieuwe zorgpolis in 2016. De PvdA heeft op het laatste moment nog uitleg gevraagd over details uit het plan.

Fractievoorzitter Marleen Barth (PvdA) zei dat ze die informatie nodig heeft om een correcte stemverklaring te kunnen afleggen. Naar verluidt zouden er politieke redenen meespelen en er wordt rekening mee gehouden dat niet alle PvdA'ers voor zullen stemmen. De fractie overlegt nu. De ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zijn erbij, evenals staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Verrassende wending

De wending is verrassend, want minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verzekerde zich eerder dit jaar van de steun van de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht.

Nipte meerderheid

De combinatie VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zou in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid. In de Senaat ontbreken dinsdag bij zowel de voor- als tegenstanders van het plan dinsdag mensen. VVD'er Frank de Grave lag in het ziekenhuis nadat hij getroffen was door een tia. Marijke Vos (GroenLinks) ontbreekt vanwege privéomstandigheden.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");