Nieuws/Binnenland
874039
Binnenland

Aantal daklozen blijft toenemen

In Nederland is een nieuwe groep daklozen in opmars. Het zijn mensen die door schulden, werkloosheid of een te zware hypotheeklast hun woning kwijtraken. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Federatie Opvang in Amersfoort, die dinsdag cijfers naar buiten bracht van daklozen die zich bij de organisatie hebben aangemeld.

,,Deze mensen komen in een neerwaartse spiraal terecht van hoge woonlasten, een inkomen dat wegvalt en dan rest vaak de WW of de bijstand'', aldus een woordvoerster dinsdag. Steeds meer huurders komen in de gevarenzone omdat zij te maken hebben met lagere inkomsten en stijgende huren. Daardoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en doen steeds meer mensen een beroep op de maatschappelijke opvang.

Vorig jaar hadden meer dan 60.000 mensen geen eigen dak boven hun hoofd. In 2012 waren dat er bijna 58.000 en in 2010 ruim 55.000. Bij de groep 'nieuwe daklozen' die zich nu aandient, spelen psychische problemen niet of nauwelijks een rol. De Federatie Opvang regelt traditioneel vooral opvang en ondersteuning van bijvoorbeeld verslaafden, verwarde mensen, slachtoffers van mensenhandel en ex-gedetineerden.