Nieuws/Binnenland
874124
Binnenland

Nog geen duidelijkheid over ebolamedicijnen

Er is nog geen goed medicijn tegen ebola. Over de experimentele geneesmiddelen die momenteel worden getest, valt nog niet duidelijk te zeggen of ze werken en wat de eventuele risico's zijn. Dat staat in een tussentijdse beoordeling door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan mee heeft gewerkt. „Dit is een oproep voor aanvullend onderzoek”, aldus een woordvoerder van het CBG.

In de beoordeling is gekeken naar zeven experimentele geneesmiddelen. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn gevraagd om alle informatie over de geneesmiddelen beschikbaar te stellen. Alle nieuwe informatie die beschikbaar komt, wordt toegevoegd aan deze beoordeling om zo te komen tot een overzicht van de beschikbare wetenschappelijke gegevens over de behandeling van ebola.

Een aantal van de middelen wordt momenteel gebruikt door patiënten. Sinds begin deze maand worden ebolapatiënten behandeld met medicijnen die de werkzame stoffen brincidofovir of favipiravir bevatten.

Het aantal mensen dat in West-Afrika sinds de uitbraak aan de besmettelijke ziekte is overleden, was eind vorige week ruim 6.500.