Nieuws/Binnenland
874159
Binnenland

'Homofobe politicus toch strafbaar'

De Amsterdamse politicus Delano Felter, die vier jaar geleden voor ophef zorgde vanwege zijn felle uitspraken over homoseksuelen, is mogelijk toch strafbaar.

Het gerechtshof in Amsterdam liet Felter eerder vrijuit gaan, maar die uitspraak is door de Hoge Raad vernietigd.

Heterostad

Felter betoogde in 2010 als lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij dat homo's te aanwezig zijn in Amsterdam. „De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen in het bestuur zitten”, vertelde hij. Ook zei hij: "We hebben te maken met hele agressieve homofiele groepen hier. Zoals die homofielen bij de politie. Weet je, dat moet gewoon weg. Mensen met een andere seksuele geaardheid moeten 'eruit worden gesodemieterd'. We willen even een heterostad."

Onverdraagzaamheid

Homobelangenvereniging COC deed aangifte. Het hof in Amsterdam vond echter dat de uitspraken van Felter binnen de ruime vrijheid van meningsuiting vallen die een politicus heeft. De uitspraken waren volgens het hof niet bedreigend of intimiderend en ze zetten ook niet aan tot haat en geweld.

De Hoge Raad ziet dit anders. Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat. Dat geldt niet alleen voor het aanzetten tot haat en geweld, maar ook voor uitspraken die aanzetten tot onverdraagzaamheid.