Nieuws/Binnenland
874256
Binnenland

Wachtlijsten in ziekenhuizen langer

De wachtlijsten in ziekenhuizen zijn dit jaar iets langer dan vorig jaar. Voor zeven medisch specialismen, zoals bijvoorbeeld reumatologie en psychiatrie, waren de gemiddelde wachttijden in 2014 langer dan wettelijk is toegestaan. In 2013 ging het om zes specialismen. Gemiddeld duurt het nu iets langer dan vorig jaar voordat iemand terechtkan voor een poliklinische behandeling. Vooral mensen die in dunbevolkte gebieden wonen, moeten extra reizen om binnen de normen voor de wachttijd terecht te kunnen bij een ziekenhuis.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Marktscan Medisch specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In deze marktscan schetst de NZa een globaal beeld van de medisch specialistische zorgmarkt over de jaren 2010 tot en met 2014. De wachttijden in ziekenhuizen zijn tot en met september van dit jaar meegenomen.

Als patiënten te lang moeten wachten op een behandeling in het ziekenhuis, zou de zorgverzekeraar een passend alternatief moeten regelen. Van deze wachttijdbemiddeling wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt, slechts 3 procent van de patiënten doet dat. De NZa vindt dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen patiënten hier beter over moeten informeren.