Nieuws/Buitenland
874375
Buitenland

Slachtoffers Australische hel krijgen gezicht

Politie eindigt gijzeling in Sydney

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een inval gedaan in het café in Sydney waar zeventien uur lang een onbekend aantal mensen werd gegijzeld. Bij de bestorming vielen drie doden. Het gaat om gijzelnemer Sheikh Man Haron Monis, de 38-jarige Katrina Dawson en de 34-jarige manager van het café, Tori Johnson.

Johnson werd volgens Australische media doodgeschoten toen hij het wapen van de gijzelnemer wilde afpakken. Dawson, moeder van drie kinderen, stierf aan haar verwondingen toen de gijzeling was afgelopen.

De gijzelnemer overleed in het ziekenhuis. Drie vrouwen moeten nog behandeld worden maar verkeren niet in levensgevaar. Een van de vrouwen is in haar schouder geschoten. Een politieman raakte gewond aan zijn gezicht door een hagelkorrel.

Vijf gijzelaars wisten even voor de inval van de politie te ontsnappen. Op beelden was te zien dat zo'n vijf mensen het café uitrenden. Maandagochtend wisten ook al vijf mensen te ontsnappen.

Schoten

De politie bestormde het café nadat binnen schoten werden gehoord, verklaart politiecommissaris Andrew Scipione. Totdat er werd geschoten in het café, was er volgens Scipione niemand gewond. Dat veranderde daarna, maar of de doden vielen door politiekogels of door schoten van Haron Monis wilde de commissaris niet zeggen. Wel zei hij dat, "als de agenten niet hadden ingegrepen op dat moment, er veel meer doden waren gevallen''.

Premier Mike Baird van New South Wales, de staat waar Sydney de hoofdstad van is, bedankte de politie tijdens een persconferentie. "Ik sta hier met een zwaar gemoed. De stad is zich rot geschrokken. Dit hadden we hier nooit verwacht. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.''

Dapper

Scipione vervolgt. "Deze mensen hebben zich enorm dapper gedragen en hebben moeilijke besluiten moeten nemen. Ze kwamen een kop koffie halen en belandden in deze situatie.'' De gijzelaars worden volgens hem goed opgevangen en krijgen de zorg die ze nodig hebben.

Tegen de inwoners van Sydney zei hij: "Dit was een geïsoleerd incident, uitgevoerd door een individu. Laat dit niet je dagelijks leven beïnvloeden. En laat dit niet een wig drijven tussen gemeenschappen. We moeten juist nu tot elkaar komen."

Een diepgaand onderzoek is reeds gestart.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");