Nieuws/Binnenland
874399
Binnenland

Lachgas bij depressie

Lachgas zou wel eens het 'vrolijke' antwoord kunnen zijn bij ermstige vormen van depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Medische Faculteit van de universiteit van Washington.

Lachgas is een bekend middel in ziekenhuizen en bij de tandarts om mensen te kunnen verdoven. Distikstofmonoxide, zoals de chemische naam luidt, wordt daarnaast als 'hippiedrug' gebruikt om in een roesje te raken, of een flinke lachbui op te wekken.

Amerikaanse onderzoekers wilden dat effect nader bestuderen, maar dan in de kliniek bij depressieve patiënten.

Een bescheiden groep van twintig mensen werd gevormc die allen geen baat hadden bij standaard therapieën zoals antidepressiva. De patiënten kregen in een week twee keer een ballon waarvan ze de inhoud moesten inademen.Twee derde van hen kreeg een ballon gevuld met het lachgas, de rest inhaleerde een placebo.

Snelle verbetering

In de groep met lachgas werd een aanzienlijke verbetering gevonden van de depressieve symptomen zoals treurigheid, schuldgevoel, zelfmoordneigingen, angst en slapeloosheid. Dit effect trad bovendien al binnen twee uur na de behandeling op. Het hield ook lang aan.

Volgens de onderzoekers, die hun resultaten in het blad Biological Psychiatry publiceerden, kan lachgas een medicijn worden. Maar daarvoor is meer, en langduriger onderzoek nodig.

Kanttekening

Het Trimbos Instituut heeft op haar site een flinke kanttekening bij het gebruik van lachgas: het is weliswaar niet verslavend, maar er kan wel een geestelijke gewenning ontstaan. Verder wordt bij toediening vaak gebruik gemaakt van spuitbussen die voor ongelukjes kunnen zorgen.