Nieuws/Buitenland
874417
Buitenland

EU steunt VN-plan voor wapenstilstand Aleppo

De Europese Unie steunt het plan van de Verenigde Naties voor een lokale wapenstilstand in de Noord-Syrische stad Aleppo. Het staakt-het-vuren kan een basis zijn voor een duurzame politieke oplossing, aldus de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring na afloop van overleg hierover in Brussel.

Het plan voor een lokale wapenstilstand komt van VN-bemiddelaar Staffan de Mistura. ,,De EU staat klaar voor concrete ondersteuning van zijn plannen, met name het voorstel om te werken aan een lokale wapenstilstand in Aleppo'', aldus de verklaring.

Europa zegde maandag ook toe manieren te zoeken om bij te dragen aan de praktische uitwerking van de plannen. Door bijvoorbeeld te helpen bij het weer opstarten van het lokale (gemeente)bestuur en basisdiensten in gebieden waar minder wordt gevochten.

Ook Nederland heeft zich geschaard achter het VN-plan als een manier om het politieke proces ,,op een hoger niveau'' te krijgen. ,,Dat valt niet mee, want ook vandaag waren er weer gevechten. Maar het lijkt erop dat dit het enige licht aan het eind van de tunnel kan zijn'', zei minister Bert Koenders na afloop van overleg in Brussel.

Koenders hoopt dat ,,zo snel mogelijk'' deze lokale wapenstilstand gerealiseerd kan worden. Anders vreest hij een grote humanitaire ramp als Aleppo zou vallen en de burgers zouden vluchten en opgevangen moeten worden.

De Noord-Syrische stad wordt niet alleen belegerd door regeringstroepen van president Bashar al-Assad, maar ook door terreurgroep Islamitische Staat. De stad is in handen van de oppositie in Syrië.