Nieuws
874423
Nieuws

Oppositie wil inzage in Nederlandse belastingdeals

Het kabinet belemmert de Tweede Kamer in het uitoefenen van zijn controlerende taak. Dat verwijt uiten de Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks), Arnold Merkies (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten van de ChristenUnie maandag in een opinieartikel in de Volkskrant.

De vier Kamerleden richten hun pijlen op de bewindspersonen op het ministerie van Financiën, Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebes. Die weigeren inzicht te geven in de belastingdeals die de Nederlandse fiscus sluit met grote multinationals als Google en Starbucks.

Daarmee belemmeren zij de Kamer in het uitoefenen van zijn belangrijkste taak: die van controle, aldus de vier Kamerleden. „Ook wekt deze schimmigheid weinig vertrouwen in wat onze belastingdienst aan bedrijven toezegt in ruil voor vestiging in Nederland. Parlementaire controle is hard nodig. Wij roepen beide bewindspersonen daarom op het grootste goed van de Tweede Kamer te respecteren: het grondwettelijke recht op inlichtingen.”

In de belastingdeals worden van tevoren afspraken gemaakt over de belastingen die worden afgedragen. Nederland loopt hiermee niet uit de pas met andere landen als Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk, stelde de Algemene Rekenkamer onlangs.

Maar een flink deel van de Tweede Kamer denkt daar anders over. Dijsselbloem en Wiebes hebben zich steeds beroepen op een wetsartikel dat het verbiedt om openheid te geven over belastingen van particulieren of bedrijven. Maar volgens de vier Kamerleden kan daar een uitzondering op worden gemaakt als dat het maatschappelijk belang dient.

Ook Senator Peter Essers (CDA) vindt het „vreemd” dat het parlement geen inzagerecht heeft in belastingdeals. Essers zei dat maandag bij de behandeling van het Belastingplan 2015 in de Eerste Kamer. Hij pleitte ervoor parlementsleden strikt vertrouwelijk informatie te verschaffen over afgesloten deals. „Iedereen heeft er nu een mening over, maar het parlement niet.”