Nieuws/Binnenland
874424
Binnenland

Beter zorg in particuliere klinieken

Het gaat steeds beter met de kwaliteit van de zorg bij particuliere klinieken. Wel moeten de klinieken de risico's voor patiëntveiligheid beter in beeld krijgen. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het jaarlijkse rapport over de particuliere klinieken in Nederland.

In Nederland groeit het aantal particuliere klinieken. Zij nemen voor een deel de zorg van ziekenhuizen over. Om die reden wordt het steeds belangrijker om te weten hoe het daar met de zorg en patiëntveiligheid is gesteld.

„Wij zien ziet steeds meer kwaliteitsbewustzijn bij de klinieken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de groei van het aantal klinieken met een kwaliteitscertificaat”, aldus de inspectie. Dat aantal steeg in 2013 van 54 procent naar 77 procent (252 klinieken). In 2014 verwacht de inspectie een verdere stijging te zien. „Bij een deel van de klinieken voor oogheelkunde en cosmetische ingrepen, past het type operatiekamer niet bij de normen die voor dit soort operaties zijn gesteld.”

Ook plaatst de IGZ kanttekeningen bij de structurele screening op delier, een periode van acute verwardheid. Die is gestegen van 3 procent van de patiënten in 2012 naar 13 procent in 2013, maar de inspectie is daar nog niet tevreden over. „Dit percentage moet verder omhoog en de inspectie spreekt de klinieken die niet over een screening beschikken, daarop aan”, aldus de IGZ in het jaarrapport.