Nieuws
874425
Nieuws

Zwart bloed op de beurs

Na de stevige klappen van vorige week is het Damrak vandaag weer hard onderuit gegaan. Beleggers maakten zich grote zorgen over de voortgaande daling van olieprijzen. Onder meer OCI en ING kregen zware klappen.

De AEX-index is 2,5% lager gesloten op 396,1 punten. Daarmee is de beursgraadmeter onder de ultimostand van 2013 van 401,8 punten aanbeland. Inclusief het dividend resteert er nog een minimale winst.

De Midkap-index ging 1,3% omlaag naar 613,8 punten.

Op de overige Europese beurzen deden beleggers hun aandelen in de namiddag ook massaal in de verkoop. Frankfurt en Parijs zakten 2,7% respectievelijk 2,5%.

Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB schrijft de stevige verliezen vooral toe aan de voortgaande terugval van de olieprijzen. Hij vindt de zorgen wel enigszins overtrokken. ,,Zelf denk ik dat de bodem bij de olieprijzen in zicht is. De economische activiteiten trekken dankzij de in de afgelopen maanden fors gedaalde olieprijzen namelijk aan. Een sterk prijsherstel lijkt er echter niet in te zitten gezien het overaanbod en de groeivertraging van de wereldeconomie."

Joop van de Groep (Antaurus) benadrukt dat de sterke correctie in de olieprijzen in de afgelopen maanden in beginsel positief is. ,,Diverse experts becijferen de impuls voor de wereldeconomie op 0,5%. Dat beleggers de dalende olieprijzen toch als negatief zien, komt door de druk op de inflatie."

Volgens de vermogensstrateeg wijst de verdere terugval van de kapitaalmarktrente in onder meer Nederland erop dat beleggers een deflatiescenario in Europa aan het inprijzen zijn. ,,Deflatie is met name slecht voor de Zuid-Europese landen, aangezien de reële waarde van hun schulden dan stijgt. Dat betekent wel dat een grootschalig obligatieopkoopprogramma door de ECB vrijwel onvermijdelijk is geworden."  

Bouw- en kunstmestbedrijf OCI eindigde met een min van 4,4% op €27,67 onderaan.

ING volgde met een neergang van 3,7% op €10,42. Staalproducent ArcelorMittal verloor 3,6% op €8,56.

Bodemonderzoeker Fugro zakte 3,3% naar €15,48, wat niet alleen aan de neergang van de olieprijzen te wijten is. Analist Michel Aupers van de Rabobank wijst er ook op dat het Franse Technip afziet van de overname van CGG. „Fugro heeft een lening van €84 miljoen uitstaan bij CGG, dat er financieel niet sterk voorstaat. Als de schuld bij Technip terecht gekomen was, zou er meer zekerheid over terugbetaling zijn gekomen.”

TNT Express was een witte raaf met een 1,1% hoger slot op €5,32.

Bij de middelgrote fondsen belandde technisch dienstverlener Imtech met een min van 5,6% op €3,56 onderaan.

Detacheerder Brunel, die sterk afhankelijk is van de olie- en gassector, verloor 4,2% op €12,73.

Medisch toeleverancier Arseus daalde 0,5% naar €33,32. Een investeerder heeft naar verluidt interesse in zijn softwaretak.

BAM blonk uit met een koerswinst van 4,5% op €2,56, dankzij een aanbeveling tijdens een populair televisieprogramma. Ook nu is het bouwbedrijf volgens analist Michel Aupers van Rabobank nog "hartstikke aantrekkelijk."

Het lokaal genoteerde Euronext klom 0,6% tot €24,70, dankzij een positief advies van de Canadese bank RBC.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!