Nieuws/Buitenland
874427
Buitenland

Gentse gijzeling was geen gijzeling

De gijzelingsactie in het Belgische Gent blijkt achteraf geen gijzeling te zijn geweest. Een 18-jarige jongeman die beweerde dat zijn vriend door vier met kalasjnikovs bewapende mannen werd gegijzeld, wordt aangeklaagd voor het doen van een valse melding, aldus het Openbaar Ministerie.

Maandag was Gent in rep en roer nadat er berichten waren dat één persoon gegijzeld werd door bewapende mannen. De hele omgeving van het appartementencomplex werd afgezet, omwonenden mochten hun woningen niet verlaten en de politie rukte massaal uit.

Rond 12.00 uur liepen twee mannen, vermoedelijke gijzelnemers, met hun handen in de lucht het gebouw uit. Zij werden op de grond gezet, gefouilleerd en afgevoerd. Korte tijd daarna vielen speciale politie-eenheden het gebouw binnen. Nog één persoon werd opgepakt en geboeid weggevoerd. Rond 13.30 uur was alles afgerond.

Het slachtoffer verklaarde echter na zijn 'bevrijding' dat er helemaal geen sprake was van een gijzeling, noch van mannen met kalasjnikovs. De drie personen die werden opgepakt, bleken bovendien bewoners van het gebouw te zijn die niets met de zaak te maken hadden.

Mogelijk dat de 18-jarige man, een voor drugsdelicten veroordeelde illegaal, onder invloed was toen hij de politie op de mouw spelde dat er een gijzeling gaande was. Hij riskeert een celstraf tot twee jaar en een geldboete voor het doen van een valse aangifte. Bovendien kan het zijn dat hij moet opdraaien voor (een deel van) de kosten van de operatie.