Nieuws/Binnenland
874436
Binnenland

Supermicroscoop voor VUmc

Supermicroscoop voor VUmc

Hoe communiceren zenuwcellen eigenlijk met elkaar? Wat gebeurt er in onze bloedvaatjes als ze ziek worden, en in een kankercell die je probeert te vernietigen? Met de vandaag geïnstalleerde STED-microscoop hoopt het VUmc dit soort vragen straks veel beter te kunnen beantwoorden.

De Leica superresolutiemicroscoop brengt details in levende weefsels tot 50 miljoenste millimeter driedimensionaal in beeld. Het is daarmee een van de beste en meest geavanceerder gereedschappen voor biomedisch onderzoek - de eerste ook in de Benelux, meldt het ziekenhuis trots over de nieuwe aanwinst. 

Ook de toekomstige gebruikers staan klaar om het staaltje techniek te kunnen inzetten voor hun onderzoeken. Hoogleraar 'oncologie en ontsteking' Marjolein van Egmond zal de microscoop bijvoorbeeld gebruiken in een onderzoek naar een nieuwe kankertherapie.

Eigen ogen

Zij legt uit: ,,Wij proberen het immuunsysteem van het lichaam in te zetten om een tumor aan te vallen. Tot nu toe konden we alleen bestuderen hoe cellen op elkaar reageren in een kweekschaaltje of in dood weefsel. Maar de mens is een black-box: we hebben allerlei theorieën, maar weten simpelweg nog niet precies wat er in een levende cel gebeurt. Dankzij de nieuwe microscoop kunnen we dat voortaan met eigen ogen zien", aldus de hoogleraar.

Behalve kanker, zullen straks ook andere complexe en veelvoorkomende ziekteprocessen als hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen als dementie of parkinson worden bestudeerd.

De nanoscoop is aangeschaft door een gezamenlijke investering van verschillende instituten en afdelingen binnen VUmc. Aanzet was een aanzienlijke particuliere gift van de deelnemers aan de TCS Amsterdam Marathon 2014.