Nieuws/Buitenland
874438751
Buitenland

Trump wil sociale media aansprakelijk maken voor inhoud

Trump in het Witte Huis, donderdag.

Trump in het Witte Huis, donderdag.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waarmee hij sociale media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de sociale media vooringenomen en neemt daarom stappen.

Trump in het Witte Huis, donderdag.

Trump in het Witte Huis, donderdag.

Aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. Sociale media genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet.

Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven „zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden”, voorspelde hij.

Juridische jungle

Het is een ongekende poging om in te grijpen in media. Deskundigen hebben al te kennen gegeven dat Trump waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven. De president zei zelf ook te verwachten dat zijn stap juridische procedures zal ontlokken.

Als hun rechtsbescherming inderdaad verdwijnt, raken de sociale media mogelijk in talrijke dure rechtszaken verwikkeld door claims van mensen die vinden dat er bijvoorbeeld partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.

In de nieuwste podcast van Wierd Duk meer over de oprukkende politiek gemotiveerde censuur op social media. De Telegraafverslaggever is kritisch op de partijdige factcheck van Twitter. Luister ’m hier.