Nieuws
874452
Nieuws

Top 10

De beste safari's in Afrika

Zeg safari en iedereen denkt meteen aan Afrika. In het Swahili betekent safari dan ook 'reis'. Mocht een safari op je bucketlist staan maar weet je nog niet in welk land, dan kan het volgende top-tien lijstje je wellicht een handje helpen.

1. Masai Mara – Kenia

In het zuidwesten van Kenia vind je het bekende natuurreservaat Masai Mara. Hoewel dit park slecht 1700 vierkante kilometer groot is, wordt het park massaal bezocht door toeristen. Vooral de massale seizoenstrek van de zebra's en de gnoes kan op veel aandacht rekenen. Als de regentijd begint trekken de gnoes – vergezeld door thomsongazelles en zebra's – in grote getale naar het zuiden.

 

 

2. Kruger Nationaal Park – Zuid-Afrika

Het Kruger Nationaal Park is het meest bekende safaripark van Afrika. De Afrikanen spreken liefkozend van hun 'Nasionale Krugerwildtuin'. Het park ligt op de grens van Mozambique en Zimbabwe. In 2003 telde het park nog 11.700 Afrikaanse olifanten. Nergens ter wereld tref je een grotere populatie van deze diersoort aan. Ook de giraffe, de zebra, het jachtluipaard, het nijlpaard, de hyena en Afrikaanse wilde hond komen voor in dit park.

Een fietssafari in het Kruger Park? Lees Fietsen in de bush

Meer weten over Zuid-Afrika? Lees Ongetemde Uithoek

 

 

3. Serengeti Nationaal Park – Tanzania

Het doel van elke safarireis is het spotten van de 'big five': de olifant, neushoorn, leeuw, buffel en het luipaard. Het Serengeti Nationaal Park is daarvoor de uitgelezen plek. Verder vind je hier ook hyena’s, Afrikaanse wilde honden, gazelles, elanden, giraffen en ook nog eens 500 verschillende vogelsoorten! Met een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer wordt het Serengeti Nationaal Park gerekend tot de grote parken. 'Serengeti' betekent 'eindeloze vlaktes'. Ook is deze streek beroemd door de migratie; elk jaar in oktober verplaatsen 1,5 miljoen planteneters zich via de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes.

Meer over Tanzania: Thuis in Oost-Afrika

 

 

4. Chobe – Botswana

Het Chobe wildpark is het meest bezochte wildpark in Botswana. Het bestaat uit diverse gebieden; een stuk in het noorden langs de Chobe rivier en zuidwaarts de Savuti. Het park staat ook wel bekend als het 'gemsbok park', hetgeen wel vreemd is als je weet dat dit park het domein is van de reusachtige Kalahari olifant. Er verblijven naar schatting zo’n 50.000 van deze soort in het Chobe wildpark, resultaat van een intensief fokprogramma.

Meer over dit land: Betoverend Botswana

 

 

5. South Luangwa Nationaal Park – Zambia

Aan de rivier Luangwa – die Zambia doorkruist – liggen drie nationale parken. Eén daarvan is het South Luangwa Nationaal Park. Dit park – opgericht in 1938 – is zo'n 9050 vierkante kilometer groot. Hier leven grote populaties van de Afrikaanse buffel, de olifant en de Thornicrofts giraffe. In en rondom de oevers van de rivier kom je groepen nijlpaarden en krokodillen tegen.

Meer over Zambia: Bijzonder Zambia

 

 

6. Etosha Nationaal Park – Namibië

Het Etosha Nationaal Park ligt in Namibië. Heel bepalend voor het landschap – en voor de aanwezigheid van bepaalde diersoorten – is de enorm grote zoutpan die wordt omgeven door een bushveld. Om de wildpopulatie in stand te houden, zeker tijdens droge tijden, zijn er een aantal waterdrinkplaatsen aangelegd. In het Etosha Nationaal Park leven onder andere leeuwen, zebra’s, olifanten en verschillende soorten antilopen.

Meer weten over Namibië? Lees Intense belevenis

 

 

7. Selous, Tanzania

Selous is één van de grootste wildreservaten ter wereld. Met een oppervlakte van 54.600 vierkante kilometer is het groter dan een land als Denemarken. Het park is genoemd naar Frederick Selous. Deze Engelse ontdekkingsreiziger en schrijver kwam graag in dit deel van Tanzania. In Selous vind je krokodillen, nijlpaarden, olifanten en neushoorns. Ook de Afrikaanse wilde hond komt hier voor. Uniek is dat je dit park te voet mag bezoeken. Desondanks is Selous niet heel drukbezocht. Het voordeel is wel dat de natuur onverstoord blijft!

 

 

8. Hwange Nationaal Park – Zimbabwe

Het Hwange Nationaal Park is ontstaan in 1928. Het is het grootste reservaat van Zimbabwe. Naar schatting leven hier maar liefst 100 verschillende zoogdieren en 400 vogelsoorten. Volgens de laatste telling zijn ook de aantallen van de zeldzame gemsbok en bruine hyena nog op peil.

Meer over Zimbabwe: Donderende mist

 

 

9. Ngorongoro – Tanzania

De Ngorongoro-krater – met een doorsnede van 17 tot 21 kilometer en een oppervlakte van 260 vierkante kilometer – wordt gezien als de grootste, nog intact zijnde caldera ter wereld. Midden in de krater ligt een groot zoutmeer. Rondom de krater zijn verschillende klimaatzones ontstaan. Dit en het grillige, veelal steile landschap hebben gevolgen voor de aan- en afwezigheid van bepaalde diersoorten. Zo komt de giraffe hier niet voor. Gelukkig kom je alle andere grote Afrikaanse dieren hier wel tegen: nijlpaarden, jachtluipaarden, olifanten, leeuwen, zebra’s, gnoes en zwarte neushoorns.

 

 

10. Bwindi Impenetrable Forest – Oeganda

In dit park vind je maar liefst 200 verschillende boomsoorten terug. Als het gaat om flora, dan wordt dit het Bwindi Impenetrable Forest beschouwd als één van de rijkste gebieden van Afrika. Dit heeft te maken met het feit dat het park in de afgelopen 25.000 jaren geen ecologische veranderingen heeft ondergaan. Het park – met een oppervlakte van 320 vierkante kilometer – ligt op 1.160 tot 2.600 meter hoogte. Hier vind je ook berggorilla’s. Verder leven er chimpansees, colobussen, bavianen, luipaarden, olifanten en méér dan 300 vogelsoorten.

Meer over Oeganda: Onvergetelijk Oeganda

 

 

Bron: alletop10lijstjes.nl