Nieuws/Buitenland
874459
Buitenland

Algerije roept gezanten Brussel en Den Haag

Algerije heeft zijn ambassadeurs in Den Haag en Brussel teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat een Algerijns verkeersvliegtuig in Brussel aan de ketting was gelegd. De Algerijnse krant al-Watan meldde maandag dat de zaak in het Noord-Afrikaanse land op een politiek schandaal kan uitlopen.

Het vliegtuig wordt op verzoek van een Nederlandse luchtvaartonderneming, K'Air, vastgehouden om Air Algérie tot betaling te dwingen. K'Air heeft in een langdurig conflict met Air Algérie dit jaar van een arbitragehof in Parijs gelijk gekregen en eist 2 miljoen dollar terug, zei K'Air-chef Abdelhamid Kerboua maandag in Weert.

Air Algérie bestrijdt het oordeel van de arbiters en stelt dat de juridische strijd niet voorbij is. Daarom zou de overname van het toestel, afgelopen vrijdag door de Belgische justitie, misplaatst zijn. Het vliegtuig werd vlak voor het vertrek naar Algiers door agenten in beslag genomen en de passagiers moesten uitstappen.

Een topfunctionaris van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse zaken, Abdelhamid Senouci Bereksi, heeft zondag zijn ongenoegen overgebracht aan de Belgische en Nederlandse ambassadeurs, respectievelijk Fréderic Meurice en Willemijn van Haaften.

Volgens Kerboua is lang gewacht met inbeslagname en is het staatsbedrijf Air Algérie nalatig. In de afspraken die zijn bedrijf in 2008 met de Algerijnse luchtvaartmaatschappij maakte, is vastgelegd dat geschillen aan arbitrage van het Internationaal Arbitragehof (ICC) in Parijs worden voorgelegd en de uitspraken bindend zijn.

Het hof stelde K'Air in maart in het gelijk. De ruzie is al zes jaar oud. K'Air biedt allerlei diensten aan zoals vliegtuiglease, -onderhoud en -financiering. Air Algérie zou voor 13 miljoen dollar een reeks oudere vliegtuigen en talrijke vliegtuigonderdelen aan K'Air verkopen. De koper betaalde 2 miljoen vooruit. De overeenkomst is volgens Kerboua eind 2009 opgezegd.