Nieuws/Binnenland
874468
Binnenland

OM wil tot 5 jaar in fraudezaak huurwoningen

Een 50-jarige hypotheekbemiddelaar uit Amsterdam heeft maandag in Utrecht 5 jaar cel en 8 jaar beroepsverbod horen eisen, wegens gesjoemel met woningen in onder meer de Vogelaarwijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost.

De man leidde als hoofdverdachte volgens het Openbaar Ministerie (OM) een bende die met stromannen huurwoningen goedkoop opkocht van woningcorporaties. De corporaties dachten de wijk te verbeteren door de verkoop.

Maar in plaats daarvan kwamen er hennepkwekerijen in de panden, of illegalen aan wie de woningen tegen woekerprijzen verhuurd werden. De stromannen hadden vaak al een woning, maar ook schulden. Ze konden via de verdachte met valse werkgeversverklaringen aan een hypotheek komen - meestal ook nog met bouwdepot - die ze vervolgens nooit konden aflossen.

Door de bedrijfsmatige manier van werken van de bemiddelaar, medewerkers, aanverwante professionals zoals notarissen en een gerelateerd woningverhuurbedrijf is sinds 2003 een hele wijk verpauperd, volgens het OM. In totaal vervolgt het Openbaar Ministerie zeventien verdachten in de zogeheten zaak 'Peseta'. Onder hen zijn ook twee notarissen. De uitspraken in de zaken zijn naar verwachting op 16 februari 2015.