Nieuws/Binnenland
874469
Binnenland

CAROLIJN BROUWER:

,,Het was een zware etappe voor ons''

Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, zeilde in de nacht van zaterdag op zondag als zesde en laatste boot door de finish in Abu Dhabi. Bij binnenkomst spraken de gezichten van de elf topzeilsters boekdelen. Eenmaal afgemeerd kwam Carolijn Brouwer op verhaal.

“Het was een zware etappe voor ons. We hebben mooie dingen laten zien, zoals de start met harde wind. We verlieten als derde de baai, maar in de eerste nacht verloren we het contact met de vloot. Dan maak je het jezelf best lastig. Vanaf toen was het steeds terugknokken.”

Depressie

Het weer liet zich bovendien van andere kant zien dan traditioneel van deze route mag worden verwacht. Brouwer: “Normaal zit je een week lang in de passaatwind. De overtrekkende tropische depressie was weliswaar zwak, maar wist het weerpatroon wel te storen. Daardoor was het voor iedereen lastig. Wij hebben daarin een fout gemaakt en zo behoorlijk wat mijlen verloren. Al met al lig je dan achterop en zijn er weinig mogelijkheden om terug te komen in de race.”

Blijven knokken

Toch bleef de bemanning gemotiveerd, zo blijkt uit de reactie van Brouwer: “We zijn blijven knokken en zijn in de laatste honderd nautische mijlen wel twintig keer gegijpt. We hebben veel geleerd en dat nemen we mee in de derde etappe. We zijn een bijzondere groep meiden met hetzelfde doel. Dat is denk wat ons als team zo sterk maakt.” Schipper Sam Davies voegde daaraan toe: “Buiten de navigatiefout zeilden we eigenlijk beter dat in de eerste etappe voor wat betreft de bootsnelheid, manoeuvres en de algehele performance. We hebben veel toegepast van wat we op weg naar Kaapstad hadden geleerd.”

Lachen

In Kaapstad was het MAPFRE dat teleurstellend als laatste arriveerde. Na enkele bemanningswissels begonnen schipper Iker Martinez en zijn mannen vol goede moed aan de tweede etappe. Ze zeilden direct de eerdere frustratie van zich af door al vroeg in de race de leiding te nemen. Die verloren ze uiteindelijk door van de vloot in oostelijke richting te splitten, wat niet goed uitpakte. Het werd toch nog de vierde plek, wat het team alle reden tot lachen gaf. Martinez: “We hebben een goede en sterke etappe gezeild. In de volgende gaan we ons weer verder verbeteren.”

Rust nemen

Tien uur later arriveerde Team Alvimedia van schipper Charlie Enright als vijfde. Enright: “Een deel van ons wil morgen al aan de derde etappe beginnen, maar het is goed om wat rust te nemen en te reflecteren. We zijn blij met waar we nu staan. Het is een kwestie van enkele dingen fijn slijpen.” De teams gebruiken de komende dagen voor de debriefing om zo lessen te trekken uit de afgelopen 25 dagen op zee.