Nieuws/Buitenland
874476
Buitenland

Gijzeling in café Sydney

Een zwaarbewapende man gijzelt tussen de vijftien en dertig mensen in een café in Sydney. De gijzelnemer genaamd, Man Haron Monis, eist een telefoongesprek met de Australische premier Tony Abbott en hij wil een vlag van de Islamitische Staat. Ook zegt de man vier bommen te hebben geplaatst, twee in het café en twee elders in de stad. Vijf gijzelaars wisten inmiddels te ontsnappen.

De gijzelnemer ging maandagochtend even voor 10 uur plaatselijke tijd het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen en houdt daar sindsdien een groep klanten en medewerkers gegijzeld. Catherine Burn van de plaatselijke politie zei dat de onderhandelingen met de dader nog wel wat tijd zullen vergen. Eén van de gijzelaars is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De dader ziet er uit als een oudere man, kaal, met een grijzende baard. Hij lijkt een soort hoofdband om te hebben, die zwart is met witte letters. De man zou een bekende van de politie zijn.

 

Gijzelaars moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien. Het gaat om een zogenaamde shahada, de islamitische geloofsbelijdenis. Die vlag is populair onder jihadisten, maar niet hetzelfde als de zwart-witte vlag van Islamitische Staat. Die toont een geloofsbelijdenis en in een witte cirkel het zegel van de profeet Mohammed.

 

'Zeer zorgwekkend'

Eerder liet premier Abbott weten dat het is onduidelijk of het om een politiek motief gaat. ,,Maar er zijn wel aanwijzingen dat het mogelijk politiek gemotiveerd is", voegde hij eraan toe. De premier stond in Canberra de media te woord nadat het nationale veiligheidscomité van de Australische regering bij elkaar was gekomen. Eerder liet Abbott weten dat het een „zeer zorgwekkende situatie” is.

De politie heeft het gebied rond Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place afgezet. Arrestatieteams hebben zich verzameld in de buurt van de chocolaterie. Verschillende gebouwen zijn ontruimd, waaronder een tv-station en het Amerikaanse consulaat in Sydney. Het hoofdkantoor van de centrale Bank van Australië is afgesloten. Volgens een woordvoerster zijn de medewerkers binnen en is er geen gevaar.

Identiteit

Man Haron Monis, een Iraanse asielzoeker. Hij zou eerder zijn veroordeeld voor aanranding. Hij stuurde haatbrieven aan nabestaanden van Australische militairen die bij internationale operaties zijn gesneuveld. De man zou zichzelf tot sjeik hebben benoemd.

Australië verhoogde in september het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau. Het land is actief in de strijd tegen IS in Irak.