Nieuws/Buitenland
874505
Buitenland

VN waarschuwen voor ellende in Oost-Oekraïne

De ellende in het oosten van Oekraïne neemt toe. Vooral voor kinderen en bejaarden is er sprake van „levensbedreigende omstandigheden”, nu de winter op komst is. Daarvoor heeft de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, maandag gewaarschuwd.

Volgens de Jordaanse prins is een groot deel van de infrastructuur in het gebied vernield. De meeste scholen, ziekenhuizen en sociale inrichtingen zijn gesloten. De meer dan 5 miljoen inwoners van het gebied hebben te lijden onder geweld en de ineenstorting van de rechtsstaat. De economie ligt plat.

Volgens de meest recente cijfers hebben de gevechten sinds april al aan meer dan 4700 Oekraïners het leven gekost. Meer dan een kwart van hen stierven nadat in september officieel een staakt-het-vuren inging.

Niet alleen gewapende pro-Russische separatisten maar ook 'vrijwilligers' die door de regering in Kiev worden gesteund, en eenheden van de Oekraïense geheime dienst maken zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten, aldus de VN. Er is sprake van willekeurige arrestaties, ontvoeringen en mishandeling van verdachten van separatisme.