Nieuws/Buitenland
874520
Buitenland

Islamitische Staat verwoest gevangenis Mosul

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben in het noorden van Irak de gevangenis van Badush opgeblazen. Gevangenen zijn naar verluidt eerder naar Syrië verhuisd, meldden de Iraakse autoriteiten maandag.

Badush ligt ten westen van de stad Mosul. Het was het grootste gevangeniscomplex in Noord-Irak en lag niet ver van de rivier de Tigris in een dunbevolkt gebied. Nadat IS het in juni had veroverd, werden honderden gevangenen, vooral sjiieten, uitgemoord.

Waarom de jihadisten het complex verwoestten, is niet duidelijk. Mogelijk vrezen ze aanvallen van hun tegenstanders. Afgelopen maand berichtten de autoriteiten dat prominente gevangenen naar het Syrische Raqqa zijn verplaatst. Raqqa ligt ongeveer 370 kilometer ten westen van Mosul en geldt als het hoofdkwartier van IS. Veel van de gevangenen van IS in Mosul waren Iraakse militairen.

De gevangenis is niet het enige gebouw dat IS heeft opgeblazen. Afgelopen week nog gingen in de stad Mosul meer dan twintig inmiddels verlaten woningen van leden van een religieuze minderheid, de Shabaki, de lucht in.