Nieuws/Binnenland
874526
Binnenland

Anton Pieck-sfeertje in Haarlem

Deftige en adellijke dames en heren, 'zakkenrollende' straatschoffies, voorspellende waarzeggers, wijze pillendraaiers en vele andere ambachten en verklede personen. Tijdens de Haarlemse kerstmarkt waan je je terug in de tijd van 1900.

De Haarlemse binnenstad wordt zaterdag 13 en zondag 14 december, aan de vooravond van 3FM Serious Request, gevuld met kerstkramen voor het Kerstmarktweekend. Komend vanaf het station wordt een lint van kramen gevormd door de Kruisstraat. Vanuit hier loopt de route naar de Smedestraat en naar de Grote Markt.

 

Aangezien hier al hard wordt gewerkt aan de opbouw van het Glazen Huis staan er alleen kramen op het deel van de Grote Markt aan de Smedestraat, Riviervismarkt, Klokhuisplein en Damstraat. Van hieruit kan doorgelopen worden naar de Schagchelstraat, waar een kleinschalig programma is passend bij de knusse uitstraling van deze straat. Voor een hapje en een drankje is de bezoeker hier aan het juiste adres. Kaarsen langs de gevels zorgen voor een gezellige kerstsfeer.

Openraamvertellingen

Vanuit de Kruisstraat kan ook een route door de Barteljorisstraat gekozen worden, deze loopt langs het stadhuis richting Koningstraat. In het stadhuis brengen van 13.00 tot 16.00 uur Haarlemse koren kerstliederen ten gehore in de Gravenzaal. In de Koningstraat presenteren ondernemers zich vanuit een dertigtal sfeervolle kersthuisjes. De kerstmarkt loopt verder door naar Botermarkt en door de Gierstraat. Hier vinden vanuit diverse panden kleine kerstconcerten plaats en vanaf het balkon boven Café ’t Kantoor zullen naar verwachting op zondag, geheel in stijl, ‘openraamvertellingen’ te horen zijn.

Kinderkerstmarkt

Een andere route vanuit de Koningstraat vormt die door de Jacobijnestraat naar Drossestraat, waar een kinderkerstmarkt is en deze loopt door naar Hortusplein. Op zaterdag is hier het Jopen Winterbier Festival. Vanuit een negental kersthuisjes wordt een grote verscheidenheid aan (speciaal)bieren en bijpassende gerechtjes verkocht. Verder wordt het hele Raaksgebied opgeluisterd met live muziek van een kerstensemble in Charles Dickens stijl.

 

Anton Pieckparade

Op zaterdag 13 december gaat een eeuwenoud stukje Haarlem gaat voor één dag terug in de tijd en nodigt u uit om het echte ''Anton Pieck-sfeertje'' te beleven. De straatjes zullen achter de Grote Markt bruisen van de activiteiten. In de Warmoesstraat, Spekstraat en Oude Groenmarkt zullen oude tijden herleven.

https://www.haarlemmarketing.nl