Nieuws/Binnenland
874546
Binnenland

Rapporten brandveiligheid Rotterdam openbaar

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt maandag van 455 bedrijven en instellingen in de stad de inspectiegegevens over de brandveiligheid openbaar. De rapporten daarover waren voorheen voor burgers niet direct in te zien. Die moesten dan eerst een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Aboutaleb wil burgers meer openheid geven over wat bedrijven en instellingen doen aan brandveiligheid: „Als wij de Rotterdammers echt serieus nemen en verwachten dat ze meewerken aan het veiligheidsbeleid, wil ik ook dat ze over de juiste informatie beschikken. Waarom zouden mensen niet mogen weten of ze in hun buurt veilig kunnen uitgaan bij een horecagelegenheid of hun kind veilig naar een crèche kunnen brengen? De rapporten zijn immers gemaakt met overheidsgeld.”

De rapporten zijn in te zien op de website rijnmondveilig.nl. Het gaat om inspectierapporten van musea, horecagelegenheden, stadions en kinderopvangcentra. Deze worden door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gecontroleerd op allerlei wettelijke brandveiligheidseisen. Per pand is tot een half jaar terug te zien of er op het gebied van brandveiligheid overtredingen zijn geconstateerd.

In de rapporten staat onder meer hoe het is gesteld met vluchtroutes, de bouwkundige staat en de brandblussers. „Het openbaar maken van inspectieresultaten kan bijdragen aan de naleving van brandveiligheidseisen”, aldus Aboutaleb.