Nieuws/Binnenland
874589
Binnenland

Top 11

De leukste Duitse kerstmarkten

Duitsland is hèt land van de kerstmarkten. Elke stad heeft er wel een, maar vaak ook meerdere. Cityzapper licht de elf leukste markten uit.

Aken

In de periode vóór kerst verandert elk plein en elk straatje rondom de Dom en het stadhuis van Aken in een paradijs van lichtjes. De charme van de prachtige, kleine kraampjes fascineert elk jaar weer jong en oud. Een ritje in de draaimolen is voor kinderen verplicht, net als glühwein drinken voor volwassenen. Per jaar kan de Akense kerstmarkt op zo'n anderhalf miljoen toeristen rekenen. Let op: op zondag 23 november is de kerstmarkt van 18.00 tot 21.00 uur open en op 23 december van 11.00 - 20.00 uur.

Berlijn

In de Duitse hoofdstad barst het van de kerstmarkten. Tijdens uw verblijf kunt u naar de markt op de Alexanderplatz met gratis ijsbaan of naar de prachtig met lichtjes versierde Gendarmenmarkt bij het Konzerthaus en de Französischer Dom. Bij het Rotes Rathaus vindt u poppenspelers en verhalenvertellers, of wat denkt u van Schloss Charlottenburg, waar het plein voor het kasteel wordt ingenomen door 250 marktkooplui. Kerstmarkt Winterfeldplatz is met een kleine boerderij en ponyritjes ingesteld op jonge bezoekers en in Spandau, rond de St. Nikolaikirche, vindt u de grootste kerstmarkt van Berlijn. Voor milieuvriendelijke cadeaus bent u op de ecologische kerstmarkt in de Grosse Hamburger Strasse aan het goede adres of dompel u onder in een Scandinavische sfeer op de Luciakerstmarkt Kulturbrauerei. Kunt u niet kiezen? Maak er dan gewoon een kerstmarktentocht van!

Düsseldorf

In deze Duitse stad heeft u ook te kiezen uit diverse kerstmarkten. Op de Engelchenmarkt op het Heinrich Heine Platz vindt u smeedijzeren kraampjes voor de gevel van het Adelijke warenhuis Carsch. Of bezoek de markt op het Marktplatz voor het stadshuis of de Flingerstrasse waar de gevels van de kraampjes gedecoreerd zijn als van oude huizen. Op de Schadowplatz is een wit winterdorp gemaakt dat een Scandinavische sfeer uitademt en in de Schadowstrasse zijn kunstwerken, snacks en een oude draaimolen te vinden. Bind de ijzers onder op de 450 m2 grote ijsbaan bij de kerstmarkt op de Gustaf-Gründgens-Platz en vergeet vooral niet de Sternchenmarkt van Stadtbrücken waar in het knusse hof van het Wilhelm Marx Haus de kraampjes zijn uitgestald.

Münster

In Münster vindt u de grootste en oudste kerstmarkt van de stad op de binnenplaats van het Stadhuis. Bovendien is deze overkoepeld, mocht het weer tegenzitten. De jongste kerstmarkt is de Giebelhüüskesmarkt waar u kunst, handwerken en traditionele lekkernijen tegenkomt. De Aegidiimarkt is een sprookjeswereld, met een kerststal en een kerstpiramide. Wilt u weten hoe Münster er vroeger uit zag tijdens de kerstdagen, dan is een bezoekje aan het kerstdorp rond het standbeeld Münsters Kiepenkerl een must! En dat geldt ook voor de lichtjesmarkt aan de voet van de St. Lamberti met de kleine, blauwe kraampjes.

Hamburg

Houtsnijders uit Tirol, banketbakkers uit Aken, peperkoek uit Neurenberg, Saksisch porselein, zilversmeden en zo veel meer. Dit vindt u op de kerstmarkt bij het enorme stadhuis van deze Hanzestad. Op de Reeperbahn is een buitengewone kerstmarkt gevestigd waar ouderwetse kersttradities en typisch St. Pauli-vermaak samenkomen. Op de sjieke boulevard van de Jungfernstieg vormen de sprookjesboten voor kleine kinderen het hoogtepunt. In het hart van HafenCity vindt u een betoverende kerstmarkt met een nostalgische draaimolen, een ijsbaan, kerstbakkers en een lichtgevende pegasus die over de tenten zweeft. Maar dit is nog lang niet alles. Op de markt op het Gerhart-Hauptmann-Platz verlichten duizenden lampjes het kerstdorpje op het plein bij de Mönckebergstrasse. Voor typische kerstgeuren, glühwein en dansende lichtjes kunt u terecht op kerstmarkt Gänsemarkt en voor poppen, kristallen, pokerwerk, houten speelgoed, vers geroosterde kastanjes, hulsttakjes, rozen uit Jericho en kaarsen bent u in de Spitalerstrasse aan het juiste adres. En bij de St. Petri Kerk is een magische adventsdorp gebouwd. Keuze te over!

Ruhrgebied

Glinsterende lichtjes, magische kerststalletjes en de geur van kaneel: ook in Essen staat dit jaar de kerstmarkt weer klaar! Met ruim 250 unieke kraampjes wordt de kerstmarkt van Essen gezien als één van de mooiste kerstmarkten van de regio.

Zit het weer tegen? In Oberhausen vindt u onderdak in het immense en prachtig versierde winkelcentrum CentrO. Om het centrum heen zijn drie kerstmarkten gevestigd en elke avond is er een lichtshow. In het centrum van de stad zelf kunt u ook naar het kerstbos.

In Mülheim vindt de kerstmarkt plaats bij Schloss Broich, de oude Karolingische burcht aan de oevers van rivier de Ruhr. Op deze romantische, middeleeuwse markt ziet u ambachtsmannen op traditionele wijze hun werk doen en wordt er een kerstspel opgevoerd.

Het Kasteel van Moers vormt met zijn hoge muren en enorme ingang een indrukwekkend decor voor de kerstmarkt. Het plein en de aangrenzende straten transformeren tussen november en december in een schouwspel waar ongeveer 90 stalletjes vol ambachtelijke, handgemaakte producten en culinaire lekkernijen te vinden zijn.

De nostalgische kerstmarkt van Hattingen ligt in het historisch oude centrum. De lokale bevolking mengt zich altijd met de toeristen die in bosjes op de markt afkomen. Elk jaar komen duizenden mensen weer naar het kerkplein om de traditioneel geklede vrouw Holle te bewonderen.

In Gelsenkirchen vindt u twee schitterende kerstmarkten. In het noorden ligt de kerstmarkt van Buer. Hier komt u terecht in de wereld van sprookjes. In het centrum op de Neumarkt ligt dé kerstmarkt van Gelsenkirchen. Een prachtige kerstboom schittert hier in de bekende blauw-witte kleuren en ook de bomen langs de Bahnhofstrasse zijn verlicht. 

Houten stalletjes, kerstkoekjes, warme wijn en een zee van licht: dat is de sfeer die u proeft op de kerstmarkt van Duisburg. De markt trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers; reden daarvoor is onder andere de prachtige ijsbaan die in het midden van het centrum ligt.

 

 

Half november begint Dortmund al volledig in de stemming te komen. Op negen plaatsen in de stad vindt u de meest sfeervolle kraampjes en versieringen. De volledige stad wordt omgetoverd tot één kerstdorp. De meest opvallende kerstmarkt ligt in het centrum, waar ongeveer vijftig kraampjes om een kerstboom van 45 meter hoog staan.

De kerstmarkt van Bochum staat bekend als één van de mooiste van het Ruhrgebied. Er zijn 180 kraampjes, die elk jaar weer honderdduizenden bezoekers trekken. Op het Dr.-Ruer-Platz vindt u het meeste unieke kerstspektakel van het Ruhrgebied. De kerstman vliegt op zijn slee op tientallen meters hoogte over het plein heen. Deze spectaculaire show kunt u elke dag om 17:00 en 19:00 uur bewonderen.

Heidelberg

De kerstmarkt in Heidelberg telt meer dan 140 speciale standjes, op grote en kleine pleinen, met een grote variëteit. Wat te denken van een kelk hete bisschopswijn om lichaam en geest te verkwikken en heerlijke lokale specialiteiten? En dan een rustige wandeling door deze sprookjesachtige setting aan de voet van de kasteelruïnes; een ervaring om niet te vergeten. Het kasteel zelf wordt feestelijk gedecoreerd. Hoogtepunt is Christmas on Ice: een sfeervolle schaatsbaan onder het romantische vergezicht van het kasteel.

Keulen

De kerstmarkt bij de Dom van Keulen is misschien wel de meest bekende kerstmarkt van de stad. Op het plein voor het bekende bouwwerk wordt een 25 meter hoge kerstboom geplaatst, de grootste kerstboom in het Rijnland. Ook de kerstmarkt in de Stadtgarten is een bijzondere attractie. Hier vindt u de kerstmarkt in de trendy Belgische wijk, waar u lifestyle producten, moderne creaties, traditionele ambachten en nostalgische lekkernijen treft. Aan de haven, naast het Schokoladenmuseum, vindt u witte tenten met puntdaken, die doen denken aan zeilschepen en daarnaast honderden lichtjes. De historische kerstmarkt in de binnenstad van Keulen bevindt zich op de Alter Markt. Een bezoekje aan dit plein en de omliggende straatjes is zeker de moeite waard. De kerstmarkt op de Neumarkt, ook wel de Engelenmarkt genoemd, is een betoverende markt midden in het centrum. Over het plein hangen honderden lampjes en sterren. De markt op de Rudolfplatz, bij het Hahnentor kasteel, is dit jaar omgetoverd tot een Nikolausdorf en erg leuk voor kinderen. De Christmas Avenue is de 'gay'-kerstmarkt van Keulen, maar zoals ze zelf zeggen is de kerstmarkt er voor iedereen. Elk jaar worden in de wintermaanden de roze en paarse stalletjes weer tevoorschijn gehaald.

Leipzig

Zoete geuren, pruttelende pannen, gezang, gejuich, rinkelende bellen, gelach en neerdwarrelende sneeuwvlokken... U vindt dit op de historische kerstmarkt op het Naschmarktplein in Leipzig, één van Duitslands grootste en mooiste kerstmarkten met ongeveer 250 kramen op het historische marktplein. Verder vindt u in deze stad spookjesbos 'Märchenwald' in kerstsfeer, een Fins dorp op de Augustusplatz, en vlakbij het gemeentehuis het Nikolaikirchhof waar de beroemde kerstpiramide staat en waar u het razend populaire drankje Feuerzangenbowle, een traditioneel Duitse alcoholische drank gemaakt in een kom, kunt drinken.

Frankfurt

Wat kunt u verwachten van de kerstmarkt in Frankfurt? Traditionele ambachten, een breed aanbod culinaire lekkernijen, een unieke honingwinkel en nog veel meer. Op de markt, die zich uitstrekt van de oevers van de rivier de Main over de Römerberg en St.Paulusplein tot de Liebfrauenberg en Hauptwache, kunt u bijvoorbeeld de grootste kerstboom van Duitsland bewonderen, de exclusieve appelglühwein (de lokale favoriet) proeven en van Bethmännchen amandelsnoepjes genieten.

Kassel

De broers Jacob en Wilhelm Grimm brachten twee jaar van hun productieve leven door in Kassel, waar ze sprookjes verzamelden. Zelfs nu nog zijn er veel dingen in Kassel die bezoekers herinneren aan de beroemde broers, inclusief de Sprookjeskerstmarkt die elk jaar plaatsvindt. Dit jaar is het thema Sleeping Beauty; Doornroosje. Kinderen kunnen in het Koninklijk Paleis naar sprookjes luisteren en workshops volgen. Vergeet ook niet naar het sprookjesbos te gaan! Let op: de Kerstmarkt in Kassel is van 24-26 december gesloten.

Bron: Cityzapper