Nieuws
874590
Nieuws

CBS: Winkelverkopen verbeteren

Winkels, vooral in elektronica, voedings- en genotsmiddelen, hebben zich in oktober hersteld. De omzet was 2,2 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

Dit herstel kwam doordat de verkopen 2,6 procent groter waren dan een jaar geleden. De prijzen daalden met 0,5 procent. Vooral zogeheten non-foodwinkels lieten verbetering zien. Winkels in voedings- en genotmiddelen wisten de groei van september vast te houden. Dit heeft het CBS maandagochtend gemeld.

Drogisterijen winnen

Non-foodwinkels behaalden in oktober bijna 2 procent meer omzet dan een jaar eerder. In september kromp de omzet in deze branche nog met ongeveer 4 procent. De omzet verbeterde doordat klanten meer of duurdere producten kochten, de prijzen blijven licht dalen.

Vooral de drogisterijen en winkels in consumentenelektronica konden meer omzet bijschrijven. Ook in doe-het-zelfzaken en winkels in woninginrichtingartikelen gaf de klant opnieuw meer geld uit.

De omzet van de bovenkledingwinkels kromp in oktober, maar de omzet nam minder sterk af dan in de relatief warme en zonnige maand september. Winkels in huishoudelijke artikelen en textielsupermarkten bleven in de min.

Voedings- en genotmiddelenwinkels houden groei vast

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was bijna 4 procent hoger dan in oktober vorig jaar. De groei was voor de supermarkten sterker dan voor de speciaalzaken. Deze stijging is, net als in de voorgaande maanden, bijna volledig toe te rekenen aan een groter volume. De prijzen liepen licht op. De groei kwam vooral doordat de samenstelling van de koopdagen gunstiger was dan een jaar geleden.