Nieuws
874591
Nieuws

In 2020 ongeveer 1,6 miljoen melkkoeien

In 2020 zijn er in Nederland ongeveer 1,6 miljoen melkkoeien op zo'n 14.500 bedrijven. Van die koeien staat dan nog maar iets meer dan de helft (57 procent) in de wei. Omdat het beeld van Nederland sterk verbonden is met koeien, maar er steeds minder van buiten staan, is dat een aanslag op het cultuurlandschap.

Dat staat in een rapport dat onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit maandag presenteert. Milieudefensie grijpt de presentatie aan om actie te voeren voor meer koeien in de wei. Volgens Milieudefensie is de weidegang van koeien niet alleen belangrijk voor het landschap, maar ook voor de gezondheid van de dieren, het milieu en de kwaliteit van de melk.

Maandag vergadert het Convenant Weidegang, een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Volgens het Convenant stabiliseert het aantal koeien in de wei, maar Alterra toont aan dat dat niet waar is, zegt Milieudefensie. Het convenant haalt zijn eigen doelstellingen niet, aldus de organisatie.

Kleine melkveebedrijven zullen verdwijnen, voorspelt Alterra. De bedrijven die overblijven, worden steeds groter en bouwen enorme stallen, mest- en voersilo's. Dat tast het beeld van het platteland nog verder aan. „De maatschappelijke acceptatie van de melkveehouderij komt onder druk te staan”, zo waarschuwen de onderzoekers.

Volgens Alterra heeft Nederland geen tekort aan voedsel of landbouwgrond, maar wel aan natuur en landschap. Het beeld van de koe in de wei is belangrijk om de kwaliteit van het traditionele Nederlandse landschap te waarborgen.