Nieuws/Binnenland
874613
Binnenland

Eenzaam in de sneeuw

Review: Never Alone (PS4, XOne en pc)

Samen met haar familie is Eskimomeisje Nuna dagelijks druk bezig om aan eten te komen. Totdat een permanente sneeuwstorm jagen onmogelijk maakt. In de game Never alone gaat zij op zoek naar de oorzaak, maar blijkt niet te zijn opgewassen tegen de zware reis. Maar dan krijgt zij hulp van een poolvos en vriendelijke geesten.

Eigenlijk mag je Nuna geen Eskimo noemen omdat dat als een belediging kan worden beschouwd. Zij behoort tot de Iñupiaq, een van de vele stammen in de Amerikaanse staat Alaska.

Waarom neem ik het zo nauw? Dat komt doordat Never Alone, in het Iñupiat ’Kisima ingitchuna’, ook een educatieve functie heeft. Ontwikkelaar Upper One Games is onderdeel van de Cook Inlet Tribal Council, een organisatie die de oorspronkelijke bewoners ondersteuning biedt op het gebied van onderwijs, werk en gezondheid. De makers willen weliswaar geld verdienen met Never alone, maar tegelijkertijd gamers met hun wereld laten kennismaken.

De game bevat 24 interessante filmpjes waarin mensen uit verschillende stammen vertellen over hun cultuur, levenswijze en de gevolgen van de klimaatverandering. Al doende speel je deze video’s vrij. Je kunt ze meteen bekijken of ze later via het hoofdmenu alsnog bekijken.

Je kunt Never Alone ook met z’n tweeën spelen. In dat geval bestuurt speler 1 Nuna en speler 2 de vos. Ga je in je eentje aan de slag, dan kun je met een druk op de knop wisselen. Er zijn namelijk handelingen die Nuna als enige kan uitvoeren, zoals een wapen gebruiken. De vos kan weer als enige tegen steile muren opklimmen.

Bij tijd en wijle is Never Alone een pittige game. Soms moet je snel handelen omdat er bijvoorbeeld een ijsbeer achter je aan zit. De moeilijkheidsgraad is echter medeafhankelijk van sommige gamefuncties die niet helemaal lekker werken. Zo kun je de vos af en toe niet goed laten klimmen.

Never Alone is charmant, leerzaam en mooi vormgegeven. Ook mensen zonder interesse in culturele antropologie kunnen zich prima vermaken.

’Never Alone’ is voor €14,99 te downloaden voor de PlayStation 4, Xbox One en pc (via Steam).