Nieuws
874617
Nieuws

Vandaag Telegraaf Kerstconcert in Den Haag

Strijder voor ónze vrijheid

Dit jaar brengt De Telegraaf tijdens de feestdagen een Kerstgroet aan onze veteranen! Drieduizend van hen werden nog vóór het grote Telegraaf Kerstconcert, vandaag in de Grote Kerk in Den Haag, verrast met kaarten voor de opnames van de Max Proms 2014.

De feestelijkheden bestonden afgelopen zaterdag uit een spetterende revue, waarbij marineveteraan Johan Kroon in het zonnetje werd gezet.

Een groot applaus klinkt. Artiesten in glinsterende outfits verlaten al wuivend het podium. Max-directeur Jan Slagter grijpt de microfoon. „Dames en heren, ik wil graag uw aandacht voor het volgende.” Het wordt stil in de zaal. „Moet je nou eens kijken,” vervolgt Jan. „Zevenduizend mensen in het publiek. Daartussen wel drieduizend veteranen.” Spotlights zoeven zoekend over de hoofden, op zoek naar medailles.

Al snel is het raak. „Johan Kroon, zou je naar voren willen komen?” Kroon staat op. Zijn borst zwaar van medailles, verblindende erkenning. Slagter haalt een reusachtige bos bloemen tevoorschijn. „Ik overhandig u, namens ons en De Telegraaf, dit boeket” zegt Slagter. „Wat u, en al die andere veteranen met u, voor ons land heeft gedaan is ontzettend belangrijk. Dat moeten we niet vergeten.”

 

Knipperend onder het spervuur van flitsende camera´s neemt Kroon het boeket in ontvangst. Tijdens de laatste acts glimt hij, terug in de zaal, vanachter de chrysanten. Johan Kroon uit Bennekom is nu 72 jaar oud. Tweeënveertig jaar lang werkte hij bij de Marine. De oud-kikvorsman en beroepsmilitair is maar wat trots. „Ik draag mijn medailles met opgeheven hoofd. Ik heb me jarenlang, over de hele wereld, ingezet voor de marine en vooral natuurlijk voor ons land.”

Tot voor kort waren de media niet zo gek op veteranen, meent hij. „Je zag ze weinig. Daar komt nu verandering in. Gelukkig, want ze hebben het verdiend.” Zijn vrouw knikt. „Als militair werk je met hart en ziel. Je gaat er tegenaan”, zegt Kroon. Hij balt een vuist. „Is het niet met hart en ziel, dan volbreng je het niet.” Weer knikt zijn vrouw.

Kroon bekijkt de foto, waarop hij naast Jan Slagter lachend de camera in kijkt. „Ah! Eindelijk een foto waarop ik lach!” Zijn vrouw grinnikt. „Ja, dat doet hij op foto´s niet vaak.” Het zal wel veteraan-eigen zijn. Of niet? „Ik ben bang dat het in mijn karakter zit”, lacht de oud-marineduiker. Zijn medailles rinkelen: „Ik ben zelf inmiddels een dagje ouder, maar ik hoop dat er ook heel veel aandacht en erkenning komt voor de jongere veteranen. Mensen wier leven in het teken heeft gestaan van het verdedigen van onze vrijheid. We zien tegenwoordig elke dag op televisie hoe uniek die vrijheid eigenlijk is.""