Nieuws/Buitenland
874623
Buitenland

Beurzen in Thailand zakken 7,5%

De beurs van Thailand is 7,5% lager gesloten, dat is de laagste stand sinds 2008.

De val werd vooral veroorzaakt door energiebedrijven die werden geraakt door de dalende olierijs. Veel beleggers hadden juist gespeculeerd op een goed rendement dankzij de olieprijs.

De energieindex SET daalde 7,18%. Energiebedrijf PTT Exploration & Production Pcl (PTTEP) zakte voor de zevende dag op rij. Moederbedrijf PTT Pcl (PTT) verloor 3%, maar beide aandelen zijn goed voor 10% weging in de SET Index.

Belegger uit opkomende markt

Volgens analisten van Nomura is dit voor beleggers het signaal om zich nog verder uit opkomende markten terug te trekken.

Thailand steekt daarmee bovendien af bij de rest van het verval in Azië vanochtend. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,2 procent. In Seoul daalde de Kospi 0,1 procent. De Shanghai Composite verloor 0,2 procent, nadat de Chinese centrale bank liet weten dat de economische groei in China naar verwachting daalt, van 7,4 procent dit jaar tot 7,1 procent in 2015.

De Japanse verkiezingen hadden weinig impact op de handel. Zoals verwacht heeft de partij van premier Shinzo Abe zondag een klinkende overwinning behaald. Abe had de verkiezingen uitgeschreven omdat hij een nieuw mandaat zocht voor zijn economische hervormingen.