Nieuws
874636
Nieuws

Wederom prijzen voor Boyhood

Boyhood is alweer in de prijzen gevallen. De filmcritici van San Francisco verkozen het epos tot Beste film. Eerder deden hun collega's in New York en Los Angeles hetzelfde.

Ook in de categorieën Beste regisseur (Richard Linklater), Beste actrice in een bijrol (Patricia Arquette) en Beste montage (Sandra Adair) kwam Boyhood als winnaar uit de bus. De film is al genomineerd voor meerdere Golden Globes en prijzen van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse acteursvakbond. Verwacht wordt dat de film in januari ook op meerdere Oscarnominaties kan rekenen.

Boyhood vertelt over het opgroeien van de jongen Mason. Het maken van het epos, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Ellar Coltrane, Patricia Arquette en Ethan Hawke, duurde twaalf jaar. Regisseur Richard Linklater riep zijn cast en crew elk jaar een paar weken bij elkaar om nieuwe scenes te draaien. Hierdoor worden de personages dus daadwerkelijk ouder naarmate Mason ouder wordt.

Ook de film Birdman deed het goed in San Francisco. De film won de prijzen voor Beste acteur (Michael Keaton) en Beste acteur in een bijrol (Edward Norton). Julianne Moore werd uitgeroepen tot Beste actrice, voor haar rol in de film Still Alice. De Poolse film Ida was volgens de recensenten de Beste buitenlandse film.