Nieuws/Binnenland
874642
Binnenland

Uitslag Stelling: Eerst zien, dan pas geloven

„Er is maar één manier om de economie op gang te krijgen en dat is lastenverlichting voor iedereen”, zegt een deelnemer aan de Stelling van de Dag. Zeker nu de economie lijkt aan te trekken. Bijna driekwart van de respondenten denkt er ook zo over.

Bijna een kwart vindt het nu nog te vroeg voor lastenverlichting. Eerst moet de staatsschuld worden teruggebracht, meent deze groep.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor 2015 een groei van 1,5 procent, een aantrekkende export, dalende werkloosheid en groei van de consumentenbestedingen.

Twee derde is blij met dit goede nieuws, maar velen van hen durven er nog niet echt in te geloven. „Het blijft afwachten, te veel factoren hebben invloed op het herstel”, zegt iemand. Anderen zien de mooie cijfers als niet meer dan verkiezingspraat: „Deze uitkomsten zijn politiek gestuurd. De Statenverkiezingen komen eraan, dus ’logisch’ dat het even beter gaat”. Ruim 80 procent gelooft er niets van dat consumenten komend jaar dankzij een toenemende koopkracht 1,25 procent meer gaan uitgeven. Eerst zien, dan pas geloven.

Positiviteit

„De zorg wordt duurder, de OZB gaat omhoog… alles wordt duurder, dus waar die positiviteit vandaan komt is me een raadsel.” Het CPB wil de mensen doen geloven dat het beter gaat in de hoop dat ze zich ernaar gaan gedragen, aldus de respondenten.

Mocht de koopkracht inderdaad aantrekken, dan zegt slechts 10 procent meer geld te zullen gaan besteden. Ruim 40 procent zet het opzij voor tijden van nood en 21 procent gebruikt het om schulden mee af te lossen. Anderen rekenen zich niet rijk: „Den Haag weet er wel weer raad mee.”

Hoewel het CPB voor volgend jaar een daling van de werkloosheid voorspelt van 605.000 naar 570.000, is driekwart niet optimistisch over het herstel van de arbeidsmarkt. „Ik hoor nog te veel over grote werkgevers die honderden of duizenden banen schrappen wegens de veranderde markt’”, reageert een respondent. Zo werden deze week reorganisaties bekendgemaakt bij KPN, SBM Offshore en Wegener. De overgrote meerderheid vreest dat er nog meer zullen volgen als in juli het ontslagrecht versoepeld wordt. „Veel bedrijven zullen dat aangrijpen om mensen te ontslaan.”

Het begrotingstekort daalt volgens het CPB volgend jaar naar 1,8 procent. Bijna de helft vindt het belangrijk dat dit tekort nog verder wordt teruggebracht. „Wat mij het meest stoort”, zegt iemand, „is dat een begrotingstekort als normaal wordt gezien. Dat is het niet. Net als je eigen huishoudboekje moet je minimaal quitte spelen en liefst overhouden.”

De meesten verwachten niet dat er, nu de economie aantrekt, voorlopig een einde komt aan de belastingverhogingen. „Is de benzine eindelijk weer een beetje betaalbaar geworden, komt het kabinet met een accijnsverhoging”, geeft iemand als voorbeeld.

Er zijn er maar weinig die denken dat we het lichte economische herstel te danken hebben aan het kabinet. „Dat het iets beter gaat is niet dankzij de regering maar ondanks.”

Twee derde denkt dat we het dieptepunt van de crisis nog niet hebben gehad. Een op de vijf is minder pessimistisch. Na zeven magere komen er weer vette jaren, zeggen sommigen hoopvol. „Als er in de wereld geen grote ongelukken gebeuren en Amerika zijn financiën in de hand weet te houden, dan gloort er een sprankje hoop aan de horizon.”